Retrospectief avant-garde films Barbara Meter in VS en Spanje

21 april 2017

Found Sounds: A Retrospective of Barbara Meter’s Avant-garde Films is het eerste uitgebreide retrospectief van Barbara Meters in de Verenigde Staten en Spanje. EYE conserveerde de films van Meter, die bekend werd door de Electric Cinema.

Begin jaren 70, als kritische reactie op de commercialisering van filmproductie en programmering, richtte Barbara Meter (Amsterdam, 1939) de Electric Cinema op, een theater dat uitgroeide tot het epicentrum van onafhankelijke film en de Nederlandse avant-garde filmscene. Hier vertoonde Meter films van de internationale avant-garde en uitgebreide bioscoopprogramma's.

Meter zette ook POLKIN (Political Kinema) op en maakte documentaires binnen de activistische en feministische beweging. In haar avant-garde films wist ze op een unieke manier documenten en audio-opnames nieuw leven in te blazen, waarbij ze gebruikmaakte van een innovatieve, meesterlijke toepassing van optische-printtechnieken.

In samenwerking met EYE vindt het programma Found Sounds: A Retrospective of Barbara Meter’s Avant-garde Films plaats tijdens het Milwaukee Underground Film Festival, Wisconsin (22 april), Museum of the Moving Image, New York (30 april) en (S8) Mostra de Cinema Periférico, A Coruña, Spanje (2 juni). Deze kopieën zijn zorgvuldig geconserveerd door EYE in nauw overleg met Barbara Meter.

eerste retrospectief in de VS

Het 35mm- en 16mm-filmprogramma Found Sounds bestaat uit twee projecties en een geluidsperformance, en is het eerste uitgebreide retrospectief van Barbara Meters avant-garde films in de Verenigde Staten en Spanje.

Het programma kwam tot stand op initiatief van independent curator en filmmaker Mónica Savirón, die eerder voor het Museum of the Moving Image en de Anthology Film Archives in New York werkte. Savirón doet onder meer onderzoek naar de cinematografische mogelijkheden van geluid en avant-garde poëtica.

Programma

Lamento
Ariadne
Appearances
Convalescing
Song For Four Hands
Stretto
Portraits
A Touch