Richard Linklater en Patricia Arquette aanwezig bij voorpremière Boyhood op 22 juni

11 juni 2014

Richard Linklater en actrice Patricia Arquette zijn zondag 22 juni om 12.30 uur aanwezig bij de voorpremière van Linklaters Boyhood (163 minuten). De Zilveren Beer-winnaar draait vanaf 31 juli in EYE. Richard Linklater filmde gedurende een periode van twaalf achtereenvolgende zomers de  jongensjaren van de Texaanse Mason.

Boyhood won de Zilveren Beer (Beste Regisseur) van het filmfestival Berlijn. In dit veelgeprezen, subtiele coming-of-age-verhaal zien we de zesjarige Mason (Ellar Coltrane) opgroeien van jongen tot man. Gelijktijdig volgen we zijn zus Samantha en zijn gescheiden ouders, Olivia en Mason Sr (Patricia Arquette en Ethan Hawke). Het resultaat is een even uniek als herkenbaar portret over opgroeien, het vormen van een eigen identiteit, het familieleven, en het genadeloze verstrijken van de tijd.


Linklater heeft eerder een relatie met tussenpozen gefilmd in zijn Before-trilogie, maar niet eerder zo vloeiend in één film en zonder er de nadruk op te leggen: hij filmt met name de tussenmomenten in Masons leven in plaats van de grote gebeurtenissen. Volgens Linklater zelf is Boyhood ‘timelapse photography of a human being’. Niet alleen brengt Linklater een ode aan de observerende cinema, hij heeft met Boyhood ook een tijdcapsule van Amerika in de jaren ’00 gemaakt. Net als in Dazed and Confused (1993) en Bernie (2011) brengt Linklater liefdevol de eigenaardigheden van zijn geboortestaat Texas in kaart.