Samenwerking EYE en Centre Pompidou retrospectief Johan van der Keuken

De nieuwe ijstijd - Johan van der Keuken

15 januari 2018

Vijf jaar na de veelgeprezen tentoonstelling in EYE organiseert de Bibliothèque publique d’information (Bpi) van het Centre Pompidou in Parijs het grootste Johan van der Keuken-retrospectief ooit gehouden buiten Nederland. Het programma wordt 17 januari geopend door Van der Keukens weduwe Noshka van der Lely en duurt tot 18 maart 2018. De meeste films zijn afkomstig uit de collectie van EYE Filmmuseum, dat nauw betrokken was bij de organisatie.

Het retrospectief markeert de start van de reeks Cinémathèque du Documentaire, waarin via een landelijk Frans netwerk van festivals, filmarchieven en tv-zenders de documentaire film wordt gepromoot.  

De keuze voor de Nederlandse documentairemaker Johan Van der Keuken (1938-2001) is een teken van de waardering voor zijn werk in Frankrijk. Het retrospectief wordt officieel geopend op 17 januari door Van der Keukens weduwe en levenslange artistiek partner Noshka van der Lely en loopt tot maart 2018.

Donderdag 18 januari zendt ARTE een reportage uit over de Cinémathèque du Documentaire en het Van der Keuken-retrospectief in ARTE Journaal.

Een aantal Franse en Nederlandse filmmakers leidt de voorstellingen in het Centre Pompidou in, onder wie Claire Simon, François Albera, Ramón Gieling en producent Pieter van Huystee.

Klik hier voor meer informatie