Samenwerking EYE en Cordaan, oudere cliënten maken kennis met filmgeschiedenis

Sterren stralen overal: portret van Nederlanders in de jaren vijftig

20 februari 2017

Zorgaanbieder Cordaan en EYE Filmmuseum zijn een bijzondere samenwerking aangegaan. Oudere cliënten van Cordaan-woonzorgvoorzieningen kunnen sinds enige tijd genieten van bijzondere filmvoorstellingen in EYE of in eigen huis naar door EYE samengestelde filmprogramma’s kijken.

‘In deze samenwerking brengen wij niet alleen de cliënten naar EYE, we brengen EYE ook naar de cliënten’, vat Cordaan de samenwerking samen in een interne nieuwsbrief.

Het initiatief om oudere cliënten die niet (langer) zelfstandig naar de bioscoop kunnen toch te laten genieten van films kreeg vorig jaar zijn beslag. Zo brachten brachten bewoners van de Buitenhof en Beth Shalom in Buitenveldert in december een bezoek aan het filmmuseum in Amsterdam-Noord voor een bijzondere voorstelling van de romantische komedie Breakfast at Tiffany’s (1961), met Audrey Hepburn in de hoofdrol.

in november en december 2016 zijn in meerdere zorgcentra films uit de EYE-collectie vertoond. Zo keken bewoners van het woonzorgcentrum Nieuw Vredenburgh in Amsterdam naar een verzamelprogramma met documentaire opnamen van Amsterdam.

Voor vertoning in de woonzorgcentra van Cordaan heeft EYE een zestal filmpakketten samengesteld. De compilaties van filmmateriaal uit de eigen collectie zijn zo samengesteld dat ze herinneringen oproepen bij de – veelal oudere – bewoners. Zo zijn er opnamen te zien van de koloniale tijd in Nederlands-Indië, zingt Kees Manders (‘Dorus’) het lied ‘Amsterdam-Parijs’ en zijn vroege Nederlandse filmsterren als Lous Davids en Fien de la Mar te zien in fragmenten van Nederlandse speelfilms uit de jaren dertig.

Ook worden enkele Nederlandse speelfilms in hun geheel vertoond, zoals Een koninkrijk voor een huis (1949, met Heintje Davids) en Sterren stralen overal (1953), waarin de familie van taxichauffeur Piet Amstel zich opmaakt voor emigratie.

De samenwerking tussen Cordaan en EYE Filmmuseum wordt voortgezet in 2017. Er worden dan ook nieuwe programma's samengesteld.