San Francisco Silent Film Festival Award 2017 voor EYE

Films uit de collectie Jean Desmet naar San Francisco

18 januari 2017

De jury van het stillefilmfestival van San Francisco heeft zijn jaarlijkse prijs dit keer uitgereikt aan EYE Filmmuseum. De onderscheiding is een waardering voor de collectiepresentaties die het filmmuseum de afgelopen jaren in San Francisco heeft gehouden.

Het San Francisco Silent Film Festival (SFSFF) noemt met name het 'Fantasia of Color in Early Cinema'-programma (2016), een presentatie van gerestaureerde stille kleurenfilms van voor WOI, ter gelegenheid van de door EYE samengestelde publicatie Fantasia of Color.

Voor de restauratie en presentatie van de stille film werkt het SFSFF intensief samen met internationale filmarchieven en -musea, waaronder EYE Filmmuseum, BFI, MoMA en de Cinémathèque Française. De afgelopen jaren was EYE op het festival vertegenwoordigd met restauraties van The Spanish Dancer (VS 1923, met o.a. Pola Negri), The Last Edition (VS 1925) en When the Earth Trembled (VS 1913). De laatste twee films werden gerestaureerd met medewerking van het festival en kregen hun Amerikaanse première in San Francisco.

Door het onderling uitwisselen van gegevens, onderzoeksresultaten en kopieën wordt het steeds vaker mogelijk verloren gewaande of incomplete films te herstellen en te reconstrueren. De SFSFF Award is daarmee een erkenning van de kunde en filmhistorische nauwgezetheid waarmee de curatoren en medewerkers van EYE Collectie de schatten van de vroege cinema voor het publiek ontsluiten.

Deze zomer besteedt het San Francisco Silent Film Festival aandacht aan de films van Jean Desmet, de filmpionier aan wie EYE drie jaar geleden een groot retrospectief wijdde. De collectie-Desmet – sinds 1957 onder hoede van het filmmuseum in Amsterdam – herbergt een eclectische mix van films, waaronder bioscoop-journaals, vroege kleurexperimenten, avonturenfilms en speelfilms met vrouwelijke sterren in de hoofdrol.