Schrijf je in voor de Summerschool Filmkritiek over Apichatpong Weerasethakul en Cao Guimarães

8 juni 2017

Altijd al een keer voor de Filmkrant willen schrijven? Doe dan nu mee aan de zomerschool filmkritiek die dit jaar geheel in het teken staat van twee prominente filmkunstenaars: Apichatpong Weerasethakul en Cao Guimarães.

Deze herfst organiseert EYE een grote tentoonstelling over het werk vn Apichatpong Weerasethakul (Bangkok, Thailand, 1970) en Cao Guimarães (Belo Horizonte, Brazilië, 1965). In hun films roepen ze een wereld op waarin droom, zintuiglijke ervaring en werkelijkheid, poëzie en politiek op verrassende wijze samenkomen.

De Thaise kunstenaar Apichatpong Weerasethakul won in 2010 op het festival van Cannes een Gouden Palm voor Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives. Ook maakt hij video-installaties, foto’s en experimentele documentaires die de grenzen van de cinema overstijgen. De Braziliaanse kunstenaar Cao Guimarães is vooral bekend om zijn korte films en video-installaties, maar maakt ook bijzondere speelfilms die eerder bijvoorbeeld te zien waren op het Filmfestival Rotterdam.

De vijfde Summerschool Filmkritiek die de Filmkrant in samenwerking met EYE organiseert zal geheel in het teken staan van het werk en de ontmoeting van de beide kunstenaars, de kruisbestuivingen tussen film en beeldende kunst, het verschil tussen films kijken in een expositieruimte en de bioscoop, landschapsfilms en Slow Cinema. Samen maken we een bijlage die in het najaar bij de Filmkrant zal verschijnen.

Bestemd voor jonge (film)journalisten tot ongeveer 30 jaar met al enige (schrijf)ervaring.

Doel Een publicatie in de Filmkrant of filmkrant.nl van juli/augustus. Er is ook de mogelijkheid om een video-essay te maken of een andere vorm van beeldjournalistiek te onderzoeken. De cursus is Nederlandstalig. Voor de video-essays bestaat de mogelijkheid om een Engelstalige bijdrage te leveren.

Data Er zijn vier bijeenkomsten op de maandagavond van 19 tot 22 uur: 19 juni, 3 juli, 10 juli en 21 augustus. Hou er rekening mee dat er steeds voorafgaande aan de bijeenkomst een deadline is voor je kopij en dat je in de week van 21 augustus nog wat tijd moet inruimen om je artikel of video-essay te voltooien! Locatie t.b.a.

Begeleiding Dana Linssen en Ronald Rovers van de Filmkrant.

Kosten €125,-

Geïnteresseerden sturen een pitch van 300 woorden voor een artikel of video-essay dat je tijdens de cursus wilt gaan maken, maximaal drie (gepubliceerde) artikelen en/of video-essay's, een relevant CV van maximaal 1 pagina en een motivatiebrief van maximaal 400 woorden voor 17 juni naar info@filmkrant.nl. Deelnemers moeten een bewezen interesse hebben in filmgeschiedenis en filmkritiek. Maar uiteindelijk geven inzicht, passie voor film, visueel inzicht en schrijfvaardigheid de doorslag. Er is plaats voor minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers. Ook deelnemers aan eerdere filmcursussen worden uitgenodigd zich weer aan te melden!