Sculpturen Irene Kanga / CATPC te zien in Eye

White Cube

16 november 2020

In Eye zijn vanaf 19 november vijf sculpturen te zien van Irene Kanga (1994, Congo), lid van de Cercle d’Art des Travailleurs de Plantation Congolaise. Dit kunstcollectief is opgericht door voormalige plantagearbeiders.

Hun beelden, gemaakt van rivierklei, worden gescand en gereproduceerd in cacao en palmvet. Met de opbrengst kopen ze hun eigen land terug, waar ze ecologische voedselbossen starten. De CATPC heeft ook een museum opgericht: een white cube, midden op een voormalige plantage.

Met Forced Love geeft Kanga een confronterend beeld van het geweld tegen vrouwen op plantages. Ze verbindt haar persoonlijke ervaringen aan de koloniale geschiedenis van haar land: tijdens een van de campagnes waarmee mannen werden opgepakt om op de plantages te werken, werd Kafutchi, de vrouw van het stamhoofd Kelenge, verkracht door koloniale overheersers. Dit leidde tot de grote Pende-opstand van 1931.

Ook na de onafhankelijkheid gaat de winst van de plantages nog altijd niet naar de arbeiders. De kunstwereld – gesponsord door multinationals – deelt mee in de winsten van de uitbuiting.

White Cube

Hoe kan dit eerlijker? Op zoek naar het antwoord zette kunstenaar Renzo Martens (1973, Nederland) een programma op om gentrificatie om te keren in Lusanga, een voormalige Unileverplantage in Congo. Kan beeldende kunst ook in die omgeving economische voorspoed aanwakkeren? Je ziet het in zijn nieuwe film White Cube.

De sculpturen van Irene Kanga zijn te zien in de publiek toegankelijke Arena, waar ruimte is door de tijdelijke sluiting van het restaurant. White Cube gaat in première in Lusanga, Congo en tijdens IDFA in de competities Dutch Documentary en Feature-Length Documentary, en is te zien bij Eye. De installatie van Kanga’s beelden wordt gepresenteerd door Eye in samenwerking met IDFA.

White Cube laat zien hoe het beeld wordt gemaakt. Bekijk hier een fragment waarin Irene Kanga over haar werk vertelt.

  • Irene Kanga werkt aan Forced Love

  • groepsportret van de CATPC

  • Forced Love detail

  • Irene Kanga werkt aan Forced Love