Sergej Loznitsa op 23 oktober aanwezig bij A Gentle Creature

12 oktober 2017

Filmmaker Sergej Loznitsa houdt op 23 oktober een nagesprek bij zijn nieuwe film A Gentle Creature, een mix van roadmovie en karakterstudie. Een film als een voorhamer, die toch ook krioelt van leven en zwarte, surrealistische humor.

Sergej Loznitsa baarde een jaar of vijf geleden opzien met de speelfilms In the Fog en My Joy, inktzwarte en absurdistische portretten van een Rusland in verval. Voor A Gentle Creature baseerde hij zich losjes op een Dostojevski-verhaal, met als resultaat opnieuw een sardonisch-tragische fabel over de staat van het hedendaagse Rusland, met de geesten van Gogol, Kafka en Dostojevski op de achtergrond.

In zijn nieuwste speelfilm – een mix van roadmovie en karakterstudie, eindigend in een fantastische droom – laat Loznitsa opnieuw weinig hoop voor de toekomst van Rusland. Corruptie, willekeur, geweld en onderdrukking zetten er de toon, drank, seks en misdaad zijn de enige ontsnappingsroutes, zo lijkt het. ‘Een film als een voorhamer’, schreef een Duitse criticus over Loznitsa’s nieuwste, die toch ook krioelt van leven en zwarte, surrealistische humor.

Koop tickets voor film en nagesprek met Loznitsa door Raymond van den Boogaard (NRC) op 23 oktober 20.45.

Bij de première van A Gentle Creature vertoont EYE ook My Joy en In the Fog.