Skypegesprek met Rebecca O’Brien, producente nieuwe Ken Loach-film, dinsdag 29 november

21 november 2016

Voorafgaand aan de voorstelling van I, Daniel Blake op dinsdag 29 februari (18.45) geeft Ken Loachs producente Rebecca O’Brien een live skype-interview.

O’Brien was onder meer betrokken bij bekende Loach-titels als Looking for Eric, The Wind that Shakes the Barley en Ae Fond Kiss…, maar stond ook stevig aan het productionele roer van Rowan Atkinsons komedie Bean.

Tijdens de Q&A in EYE zal O’Brien vertellen over de totstandkoming van I, Daniel Blake, die in Cannes de Gouden Palm won en winnaar was van de Publieksprijs van het filmfestival in Locarno.

De film – Loach regisseerde er inmiddels al rond de vijfentwintig – verhaalt van de tegenslag die de 59-jarige timmerman Daniel Blake ondervindt als hij een hartaanval krijgt, niet meer mag werken maar tóch moet solliciteren. Zijn gang langs de loketten wordt een helse tocht door een bureaucratisch uitkeringssysteem dat mensen tot nummers degradeert. Wanneer Blake de alleenstaande moeder Katie en haar twee kinderen ontmoet, steunen ze elkaar en vinden ze hun waardigheid terug.

Loachs portret van onderlinge solidariteit wist een snaar te roeren bij publiek en vakgenoten; de film werd als een verademing ervaren in een tijd waarin velen hun sociale en morele kompas lijken te hebben verloren.

Q& A dinsdag 29 november, 18.45-19.15, Cinema 1.