Smalfilmerfgoed uit de underground bewaard gebleven, te zien op IFFR

Frank Bruinsma, 'De hand', 1993, Super8-film, op dvd en in EYE-collectie

23 januari 2017

Begin jaren negentig dreigden nieuwe videocamera’s de Super8-film in de verdrukking te brengen. Kunststudent Karel Doing richtte met medestanders een werkplaats in voor de experimentele smalfilm, Studio één. Zoveel jaar later is hun werk verzameld op de dvd 'Studio Eén: Experimental Films from the Lowlands'. Ze wordt op 28 januari ten doop gehouden tijdens het IFFR, EYE werkte mee aan de conservering en digitalisering van de 16mm-films op de dvd.

Voor de geschiedenis van de 8mm- en 16mm-film is de afgelopen jaren groeiende aandacht; niet alleen zijn er jaarlijkse Home Movie Days en voorstellingen van analoge experimentele films in de filmmusea en archieven, ook op de expertise van filmmusea wordt vaak een beroep gedaan.

Voor de Studio Eén-dvd werkte EYE mee aan de conservering en digitalisering van het 16mm-materiaal, waaronder zich ook films bevinden van Karel Doing en Barbara Meter, kunstenaars die EYE al langer volgt en verzamelt. EYE heeft ook alle op de dvd verzamelde Super8-films in de collectie opgenomen.

De vertoonde films zijn uit het tijdvak 1992-1999 en bestrijken uiteenlopende onderwerpen; van abstract lichtspel, een onverwachte love story of een parade van alledaagse objecten tot de confrontatie van twee woest op hol geslagen machines, een camera en een straattegelstamper… 

Presentatie dvd in KINO Rotterdam, 28 januari, 18.00. 

Studio één - experimental films from the lowlands: 1992-1999. Met werk van Joost Rekveld, Karel Doing, Ania Rachmat, Luk Sponselee, Joost van Veen & Roel van der Maaden, Fank Bruinsma, Barbara Meter, Francien van Everdingen, Marc Geerards en Anet van der Elzen.