Special Jury Award voor Nederlands paviljoen in Cannes

Ruimtelijke compositie in rood, blauw en geel door Studio Sabine Marcelis. Foto Lothaire Hucki

24 mei 2017

Het Nederlands paviljoen in Cannes heeft de Special Jury Prize gewonnen. Het Nieuwe Instituut, EYE Filmmuseum, het Nederlands Filmfonds en Netherlands Film Commission hebben de handen ineen geslagen voor de inrichting van het paviljoen en bieden Nederlands designtalent zo een podium tijdens het internationale filmfestival in Cannes. Met haar winnende ontwerp reageert Studio Sabine Marcelis  op het themajaar Honderd jaar De Stijl in de vorm van een ruimtelijk design dat dient als een ontmoetingsplek voor de internationale filmindustrie.

Een jurycommissie bestaande uit voorzitter Pierre Lescure (President van het Filmfestival Cannes), Françoise Delbecq (journalist bij Elle Magazine), Dominique Vachon (voormalig CEO bij Vachon) en Charlie Baum (maker en event-coördinator) honoreerde het Nederlandse paviljoen met de Special Jury Prize. Naast het Nederlands paviljoen ontving ook Zwitserland en Letland een prijs voor hun paviljoen.

Ontwerper Sabine Marcelis vermengt haar eigen werkpraktijk met de vormentaal van De Stijl-kunstenaars als Piet Mondriaan. Marcelis vervaagt met haar ontwerp de grenzen tussen design, architectuur, kunst en film en toont aan dat vermenging tussen deze disciplines nieuwe mogelijkheden biedt tot technologische en culturele innovatie.

De stoelen in het paviljoen zijn ontworpen door Martin Visser, Radbout van Beekum en Gerrit Rietveld.

100 jaar De Stijl

Honderd jaar geleden werd het avant-garde tijdschrift De Stijl opgericht door schilder, architect en dichter Theo van Doesburg. De gelijknamige kunstbeweging, waartoe ook Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Bart van der Leck behoorden, streefde naar een radicale hervorming van de kunst, die zich uitte in abstracte vormen en primaire kleuren. Het Rijksarchief bevat de archieven van aan De Stijl gerelateerde architecten zoals G. Th. Rietveld, J.J.P. Oud, Th. van Doesburg, Jan Wils en C. van Eesteren. Uit het archief worden dit jaar honderden stukken aan museale instellingen uitgeleend ten behoeve van tentoonstellingen over 100 jaar De Stijl.