Speciale filmvertoning Reasonable Doubt van Mieke Bal

11 januari 2017

EYE vertoont op woensdag 18 januari om 16.00 uur de nieuwste film van cultuurtheoreticus en criticus Mieke Bal. Reasonable Doubt is een experiment om ‘denken’ in beeld te brengen en gaat over de levens van filosoof René Descartes (1596-1650) en de Zweedse koningin Kristina (1626-1689).

Na een intellectuele vriendschap via brieven ontmoetten de filosoof Descartes en de Zweedse koningin Kristina elkaar in Stockholm, waar Descartes zes weken na aankomst overleed omdat hij niet bestand was tegen het koude klimaat. Reasonable Doubt is een mix van docudrama en theoretische fictie, geen biografie maar een reeks scènes die samen een dubbelportret vormen. Sommige scènes zijn historisch, andere zijn gefictionaliseerd om recht te doen aan historische ideeën die vandaag de dag relevant zijn. In dit project kijkt Mieke Bal terug vanuit Descartes’ laatste boek, Les passions de l’âme, om te bezien hoe de levenslange strijd tegen dualisme in verschillende episodes uit zijn leven gestalte kreeg.

De film wordt ingeleid door Mieke Bal en na afloop is er een Q&A-sessie met de regisseur onder leiding van Giovanna Fossati, hoofdconservator van EYE en professor Filmerfgoed aan de Universiteit van Amsterdam. De voertaal is Engels.

Mieke Bal is een internationaal vermaard cultuurtheoreticus, criticus en oprichter van de Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA) van de Universiteit van Amsterdam. Ze is ook filmmaker en videokunstenaar. Haar films en video-installaties worden overal ter wereld vertoond, waaronder Madame B (2013) en A Long History of Madness (2011).