Speciale voorstelling Het gangstermeisje op 27 maart als eerbetoon aan Kitty Courbois

17 maart 2017

Naar aanleiding van het overlijden van actrice Kitty Courbois vertoont EYE op maandag 27 maart om 19.00 Het gangstermeisje (1966) van Frans Weisz, met inleiding door de regisseur. Het gangstermeisje is door EYE gerestaureerd en werd enkele jaren geleden opnieuw uitgebracht in de filmtheaters.

Over Het gangstermeisje

Deze door de Nouvelle Vague geïnspireerde verfilming van Remco Camperts gelijknamige boek was de debuutfilm van Frans Weisz, met Kitty Courbois in de hoofdrol, en leverde Weisz prompt een nominatie op voor een Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn. Een relationeel en artistiek in het slob zittende jonge schrijver wordt door een bevriend regisseur gevraagd een scenario van zijn boek 'Het gangstermeisje' te schrijven. Meningsverschillen over de te kiezen actrice en huwelijksperikelen brengen de schrijver er toe het Zuid-Franse Menton en later Rome op te zoeken.

Over Kitty Courbois

Een van Nederlands grootste toneel-, film- en tv-actrices debuteerde als filmactrice in Helden in een schommelstoel van Frans Weisz in 1963. Weisz beloofde haar al op de toneelschool dat hij haar voor een rol zou vragen als hij een film ging maken, en hield zijn woord. In 1965 speelt ze een rol in Aah…Tamara en in 1966 in de eerste lange speelfilm van regisseur Frans Weisz: Het gangstermeisje.

In Het Parool, 24 september 1975 vertelt ze: "Na Helden in een schommel toel viel ik van de ene film in de andere. Een stuk of zeven heb ik er gedaan in die jaren. Ik was zo’n beetje de enige Nederlandse filmster, de Anna Magnani van de Nederlandse rolprent, de Willeke van Ammelrooy van de zestiger jaren. Maar dat blééf natuurlijk niet.

Ze speelde Ada in Frans Weisz’ drieluik over een joodse familie na de holocaust: Leedvermaak (1989), Qui vive (2001) en Happy End (2009). Andere uitstekende rollen speelde ze in Paul Verhoevens Spetters (1980), en in Guido Pieters’ Op hoop van zegen (1986) als een iconische Kniertje.

Ze speelde memorabele rollen in Een mens van goede wil (1973-1974) en Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan (1975-1976). Zij ontving in 1980 de Colombina voor de meest indrukwekkende vrouwelijke ondersteunende acteursrol.

Kitty Courbois blijkt achteraf één van de vertegenwoordigsters van de generatie actrices die haar loopbaan begint tussen de sterren van de gouden jaren ’50- begin jaren ’60 en later de sprong maakt naar het moderne toneel van na Aktie Tomaat. Voor haar prestaties in televisiedrama, speelfilms en op het toneel kreeg ze in 2010 de naar haar vernoemde Courbois Parel. Haar laatste rol in een speelfilm speelde Kitty Courbois in De held (2016) van Menno Meyjes. Ze overleed op 11 maart op 79-jarige leeftijd.