Spiegeldromen is de Nationale Onderwijsfilm 2018

Spiegeldromen onderwijsfilm van het jaar

4 oktober 2018

3 oktober zijn tijdens het Nationaal OnderwijsFilmFestival eervolle vermelding en prijzen uitgereikt aan de zes mooiste Nederlandse onderwijsfilms van 2018.  

De eervolle vermeldingen zijn voor de films Iedereen is Leraar, Tussen meten weten: onderwijs en De witte vlucht. De vakjury van de Nationale Onderwijsfilm heeft twee tweede prijzen toegekend: Goed terechtgekomen in de Schilderswijk en Sex Ding. Spiegeldromen is de Nationale Onderwijsfilm 2018 en deze film won tevens de publieksprijs.

Leerlingen van de praktijkschool gaan de confrontatie aan met zichzelf, door in gesprek te gaan met hun eigen spiegelbeeld. In de prachtige vondst om de kinderen naar zichzelf te laten kijken, brengt de camerafocus je letterlijk heel dichtbij: door het oog van de camera zie je de jongeren echt in de ogen, persoonlijk en heel intiem; hun gezichten vertellen dan het verhaal en soms zegt één zin al genoeg. Het is heel bijzonder om te zien hoe Marjoleine Boonstra het vertrouwen van de leerlingen zo heeft kunnen winnen dat ze in alle openheid vertellen over de zo kwetsbare kanten van hun bestaan. Ze verschijnen groots in hun kwetsbaarheid. De film toont jongeren, die ondanks hun - soms pijnlijke - achtergrond overeind willen blijven en die verder willen; die ondanks alle tegenslagen een bewonderenswaarde veerkracht laten zien.

Regisseur Marjoleine Boonstra neemt de kijker niet alleen mee in de vraag naar de balans tussen carrièrekansen en de emotionele bagage van de leerlingen, maar ook, en misschien vooral, naar de spiegel voor onszelf en onze verhouding tot de ander. Deze film laat zien waartoe onderwijs ten diepste bestaat: om de dromen en ambities van kinderen op een eigen plaats in de wereld waar te kunnen maken. In een tijd van streven naar excellentie, laten deze jongeren in gesprek met zichzelf excellentie in de meest pure betekenis zien.

De film is te zien op 2DOC