Tentoonstelling Robby Müller - Master of Light vanaf 6 juli in Deutsche Kinemathek in Berlijn

16 juni 2017

De tentoonstelling Robby Müller - Master of Light opent op 6 juli in de Deutsche Kinemathek in Berlijn. De expositie over de vermaarde Nederlandse cameraman is samengesteld door EYE en was hier in 2016 te zien. Ook is Müller genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst.

Björk dansend in een fabriek, Johnny Depp die in een kano de zee op drijft en Nastassja Kinski in haar felrode trui: cameraman Robby Müller is verantwoordelijk voor vele memorabele filmshots uit moderne klassiekers als Breaking the Waves, Dancer in the Dark, Dead Man, Down by Law, Barfly, 24 Hour Party People en Paris, Texas. De expositie in Berlijn, eerder te zien in EYE, toont op grote projecties het visuele vernuft en de emotionele gelaagdheid van Müllers beelden, aangevuld met materiaal uit zijn persoonlijke archief. Wim Wenders, Lars von Trier en Jim Jarmusch worden geïnterviewd over hun samenwerking met Müller en kiezen een aantal typische Müller-scènes. Müller is internationaal gelauwerd om zijn vaak baanbrekende camerawerk en virtuoze lichtbehandeling. Voor deze door EYE samengestelde grote tentoonstelling, in Berlijn te zien van 6 juli t/m 5 november 2017, stelde Nederlands beroemdste cinematograaf Robby Müller zijn persoonlijke archief beschikbaar.

Robby Müllers camera in EYE overdondert…rijke en doelgerichte duik in het oeuvre…helder afgebakende blik op het werk van ’s lands invloedrijkste cameraman symboliseert tevens een zeldzaam bloeiende periode in de filmgeschiedenis…scherpe focus… (***** De Volkskrant)

…glorieus: na Master of Light besef je pas echt wat er zo uniek is aan Müllers improvisatie met licht en beweging…Ga kijken… (***** NRC Handelsblad) 

 …briljante cameraman…goed geselecteerde fragmenten…terechte lof, voor een virtuoze vakman… (Het Parool)

Robby Müller is ook genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst kent deze prijs jaarlijks toe (driemaal € 35.000) aan drie kunstenaars of instellingen die met hun werk een bijzondere bijdrage leveren aan de artistieke veelzijdigheid van de stad. De winnaars worden op 24 augustus bekendgemaakt.