The Brilliant Biograph gratis te bekijken op Eye Film Player

The Brilliant Biograph

27 oktober 2020

De compilatiefilm The Brilliant Biograph is nu gratis te bekijken op de betaversie van de Eye Film Player, het nieuwe streamingplatform van Eye. De publiekstrekker The Brilliant Biograph bevat unieke grootbeeldopnamen van Londen, Amsterdam en Berlijn rond 1900.

Kijk The Brilliant Biograph op de Eye Film Player

De Eye Film Player is een nieuw streamingplatform waar je on demand een groeiende selectie titels uit de collectie van Eye kunt bekijken. Vanaf 27 oktober is de testfase van start gegaan. De beta-versie is dan al te bezoeken en te gebruiken. Begin 2021 wordt de Eye Film Player officieel gelanceerd rondom het 75-jarig bestaan van Eye.

reisfilms

Met de Eye Film Playerᵇᵉᵗᵃ presenteert Eye hoogtepunten uit de filmcollectie aan een breed publiek. Je vindt er spraakmakende documentaires en films, zoals de Paradies-trilogie van Ulrich Seidl; Nederlandse speelfilms, waaronder films van Frans Weisz, Alex van Warmerdam en Pim de la Parra, internationale filmklassiekers van Tarkovski en Ozu; vanaf november maandelijks nieuwe compilaties met beelden uit de collectie stille films, met onder andere vroege kleurenfilms, historische reisfilms en films uit de collectie-Desmet. Een groot deel van het aanbod is nergens anders online te zien. Het nieuwe aanbod is te volgen via de nieuwsbrief.

betoverend Venetië

De compilatiefilm The Brilliant Biograph brengt je terug naar het leven rond 1900, toen steden als Berlijn, Amsterdam en Londen een sterke groei doormaakten; ook de opnamen van een betoverend Venetië – toen vooral toeristenbestemming voor de happy few – zijn van een indrukwekkende schoonheid.

Mutoscope and Biograph Company maakte als een van de eerste filmbedrijven opnamen van belangrijke gebeurtenissen en evenementen, die de hele wereld overgingen. In de collecties van de BFI en Eye is een deel van de films bewaard gebleven; met tweehonderd filmpjes beheert Eye zelfs de grootste Mutoscope and Biograph Company-collectie ter wereld.

Met steun van de Europese Commissie zijn vijftig films uit de Mutoscope and Biograph-collecties van Eye en de BFI digitaal gerestaureerd (8K). Deze één-minuten-tijdcapsules – gedraaid op 68mm-nitraat – zijn vermaard vanwege de unieke resolutie; de opnamen uit de begintijd van de cinema behoren tot de scherpste en rijkst gedetailleerde beelden uit de filmgeschiedenis.

World Day of Audiovisual  Heritage

De start van de Eye Film Player ᵇᵉᵗᵃ en de online uitbreng van The Brilliant Biograph valt samen met World Day of Audiovisual Heritage, die jaarlijks op 27 oktober wordt gevierd om het belang van audiovisuele documenten te onderstrepen.