The Brilliant Biograph, publiekstrekker in Eye, nu ook landelijk te zien

29 september 2020

De compilatie eenminutenfilms van de Mutoscope and Biograph Company, samengesteld door Eye, blijkt aan te slaan. De voorstellingen in Eye zijn vaak uitverkocht. De film met unieke grootbeeldopnamen van Londen, Amsterdam en Berlijn rond 1900, is nu ook landelijk te zien in een twintigtal theaters.

The Brilliant Biograph ging in première op 31 augustus en trekt sindsdien volle zalen. De film wordt week na week geprolongeerd en blijkt een snaar te treffen: het publiek is verbijsterd en verrast door de ongeëvenaarde helderheid en scherptediepte van de opnamen. Ze nemen je mee naar de begintijd van de cinema en de ontstaansgeschiedenis van de Europese metropool. .  

De film is nu ook te zien in een twintigtal theaters in het land, van Middelburg tot Groningen, van Arnhem tot Gouda; onder de deelnemende theaters bevinden zich onder meer Filmhuis Den Haag, Filmschuur Haarlem en Lumière Cinema in Maastricht. 

Ook internationaal is er lof voor de restauratie en montage van haarscherpe 68mm-beelden, gemaakt door de vroege filmmaatschappij Mutoscope and Biograph Company.

De compilatiefilm, die tot stand kwam met steun van de Europese Commissie, werd op het Grand Lyon Film Festival genomineerd voor de Lyon Classic Award.

The Brilliant Biograph is ook geselecteerd voor de Giornate del Cinema Muto in Pordenone, Italië (3 t/m 10 oktober), het grootste en oudste Europese stillefilmfestival. Het festival is online te volgen via een accreditatie (€ 9,90).

De voorstelling van The Brilliant Biograph is zondag 4 oktober, 17.00, en wordt gevolgd door een een gesprek met festivaldirecteur Jay Weissberg, Frank Roumen (hoofd Eye Collectie), Elif Rongen (Eye-curator stille film), Bryony Dixon van het British Film Institute en componist Daan van den Hurk, die de score schreef en uitvoert.