The Essential Aki Kaurismäki in december te zien

17 november 2017

Tien films van Aki Kaurismäki, chroniqueur van Finse melancholie met een absurde twist, zijn van 6 t/m 23 december opnieuw te zien, onder de titel The Essential Aki Kaurismäki. Het grootste deel van de films in het programma is afkomstig uit de EYE-collectie en wordt vertoond op 35mm.

Koop tickets

Filmdistributeur Cinemien presenteert de digitaal gerestaureerde versies van The Match Factory Girl en The Man Without a Past. De restauraties vonden plaats onder het wakend oog van de regisseur.

Voor zijn laatste film The Other Side of Hope (2017) ontving Aki Kaurismäki een Zilveren Beer voor beste regie van de Berlinale, het filmfestival van Berlijn. De onderscheiding bevestigde de status van de Finse filmer als belangrijk vertegenwoordiger van de Europese auteurscinema.

Kaurismäki’s films zijn vrijwel allemaal opgenomen in de EYE-collectie; het filmmuseum is daarmee de schatbewaarder van Kaurismäki’s oeuvre in Nederland. De collectie vormt de ruggengraat van het Kaurismäki-programma, waarin twaalf van de lange speelfilms zijn opgenomen, van de cultfilms Ariel (1988) en Leningrad Cowboys Go America (1989) tot het absurdistische melodrama Juha (1999) en The Other Side of Hope (2017). Vooraf zijn afwisselend de korte films Leningrad Cowboys: Those Were the Days (1992), Leningrad Cowboys: These Boots (1993) en Valimo (2007) te zien.

Het programma The Essential Aki Kaurismäki zet ook de viering van het honderdjarig bestaan van Finland luister bij. De Finse republiek werd op 6 december 1917 uitgeroepen, een paar maanden na de Oktoberrevolutie in Rusland.

Lees meer