Twee korte films over film maken

14 november 2018

We kijken de hele dag door films. Maar: waar kijken we precies naar? En hoe haal je meer uit een les over film voor de middenbouw? Waar moet deze groep op letten?

Hoe een film wordt opgebouwd is te zien in de iets meer dan vier minuten durende korte film Zoveel te zien! Presentatrice Sosha Duysker (bekend van Het Klokhuis) legt uit wat de basiselementen zijn: verhaal, acteren, camera en geluid. Om dit te verduidelijken toont ze fragmenten uit Nederlandse en internationale speelfilms, documentaire- en animatiefilms.  

kennis maken met de bouwstenen

Ook het mini-filmcollege Wat zit je nou te kijken?! (gericht op leerlingen van vmbo, havo en vwo) laat de leerlingen kennismaken met de bouwstenen van film. Acteur Ko Zandvliet (bekend van o.m. Razend en Jongens) vertelt over het hoe en waarom van scenario, camera, acteren, geluid, montage en artdirection.

Zoveel te zien! en Wat zit je nou te kijken?! zijn allebei geregisseerd door Wouter Sessink. De films zijn gratis beschikbaar voor docenten en filmtheaters; ze zijn gemaakt om vooraf aan schoolvoorstellingen te vertonen en te bespreken.
 
Zou je Zoveel te zien! (PO) of Wat zit je nou te kijken?! (VO) willen inzetten in de klas? Neem contact op met de afdeling Educatie (educatie@eyefilm.nl) om de video’s te ontvangen. Vanwege de auteursrechtelijke bescherming van het materiaal kun je de films alleen via een beveiligde screenlink downloaden.