Twee nieuwe publicaties dragen bij aan verankering filmeducatie in onderwijs

24 september 2020

Het Netwerk Filmeducatie, de landelijke samenwerking gecoördineerd door Eye, heeft in LUX Nijmegen twee nieuwe publicaties gepresenteerd: Dit is filmeducatie! en Doorlopende leerlijn film. De publicaties beschrijven concreet wat leraren met filmeducatie bereiken en dragen bij aan de verankering van filmeducatie in het onderwijs.

Jongeren kijken iedere dag filmpjes, op een tablet of op een smartphone. De impact van film is enorm. De samenleving is dan ook gebaat bij kritische kijkers en creatieve makers. Daarom pleit Eye samen met 200 onderwijs- en filmprofessionals voor het bewust inzetten van film in het onderwijs. Hierdoor is er meer aandacht voor de kracht en pracht van film.

Het Netwerk Filmeducatie zet zich in om leerlingen in heel Nederland de juiste woorden te laten vinden om film goed te duiden en hier betekenis aan te geven. De twee nieuwe publicaties Dit is filmeducatie! en Doorlopende leerlijn film dragen bij aan meer filmeducatie in het onderwijs.

het belang van filmeducatie

Dit is filmeducatie! geeft antwoord op vragen als: wat is filmeducatie, wat is de visie van het Netwerk Filmeducatie en wat is het belang van filmeducatie binnen het onderwijs?

Doorlopende leerlijn film beschrijft hoe de leraar met leerlingen aan vijf vaardigheden (Beleven, Verwoorden, Onderzoeken, Reflecteren en Creëren) kan werken, zodat de filmervaring meer betekenis krijgt, op elke leeftijd en op elk leerniveau.

versterking in de regio

Voor leraren en scholen wordt het dit jaar nog makkelijker om met filmeducatie aan de slag te gaan. Netwerk Filmeducatie werkt nauw samen met zes regionale filmhubs die dicht bij de leraar staan.

De zes filmhubs zijn: Filmhub Oost (Gelderland en Overijssel), Filmhub Zuid-Holland; Beeldung (Zuid-Holland), Filmhub Noord (Groningen, Friesland en Drenthe), Filmhub Midden (Utrecht en Flevoland), Filmhub Zuid (Limburg, Noord-Brabant en Zeeland) en Filmhub Noord-Holland (Noord-Holland). Zij delen updates over hun groeiende activiteiten via filmeducatie.nl.