UNESCO Audiovisueel Erfgoeddag op 27 oktober, Panorama gratis toegankelijk

3 oktober 2019

Eye neemt op 27 oktober deel aan de wereldwijde UNESCO Audiovisueel Erfgoeddag. Deze dag wordt sinds 2005 jaarlijks georganiseerd om het belang van conservering en restauratie van film onder de aandacht te brengen. Eye’s vaste presentatie Panorama is gratis toegankelijk. In het Panorama wordt de geschiedenis van de film verteld op een interactieve manier die interessant is voor jong en oud, met extra aandacht voor pre-cinema-apparaten. Om 15.00 is er in Cinema 2 een gratis vertoning van twee korte verloren gewaande films uit 1912 en 1913 met live muziek en introductie. 

Op de benedenverdieping van Eye, het Panorama, is een vaste presentatie te zien met filmapparaten die belangrijke momenten in de geschiedenis van de cinema markeren. Er staat onder andere een Mitchell-camera waarmee grote Hollywoodfilms zijn opgenomen en een mutoscoop die The Waiter van Charlie Chaplin toont.

De presentatie voert ook langs 360°, een ruimte waarin je omringd wordt door bijna honderd filmfragmenten uit de collectie, minibioscoopjes met een driezitsbank en langs de Flipbook en het Green Screen, waar je een zogeheten ‘duimbioscoop’ kan maken en kan figureren in een filmscène. Speciaal voor deze dag is het Panorama uitgebreid met unieke pre-cinema-apparaten en een filmquiz.

Panorama open van 10-19u; speciaal programma van 11-17u.

verloren gewaande films

In 2018 ontving Eye een schenking van een Nederlandse privéverzamelaar. De gift bestond onder andere uit een paar filmblikken. Na onderzoek door Eye bleek het om twee verloren gewaande films te gaan van Alfred Machin uit 1912 en 1913. De korte films zijn De droppel bloed (FR/NL, 1913) en L'histoire de Minna Claessens (BE, 1912). Eye-curator Elif Rongen vertelt over het detectivewerk dat de collectiespecialisten doen om te ontdekken wat ze in handen hebben.

15.00 De droppel bloed en L’histoire de Minna Claessens met live muzikale begeleiding door Martin de Ruiter.

speurtocht, filmquiz, bijzondere apparaten

Voor kinderen vanaf 7 jaar is er een speurtocht, dwars door het museumgebouw. De tocht zit boordevol optische illusies, opdrachtjes en puzzels. Haal het boekje en potloodje bij de kassa en ga op ontdekkingsreis in Eye. De antwoorden vind je op eyefilm.nl/kids. De collectiespecialisten van Eye zijn in het Panorama aanwezig om je filmkennis te testen en laten je een aantal bijzondere apparaten uit onze collectie zien. Bijvoorbeeld de kleinste projector ooit gemaakt (Micro Ciné) en een filmprojector die met de hand wordt bediend (Walturdaw).