Unieke blik achter de schermen: This Is Film! collegereeks over filmerfgoed, 14 maart t/m 16 mei

Lawrence of Arabia: 70mm-klassieker in volle glorie gerestaureerd.

26 februari 2018

Achter de projectie op het witte doek gaat een fascinerende wereld schuil waarin filmrestaurators, filmwetenschappers en filmarchivarissen hun precisiewerk doen. Met de zesdelige openbare collegereeks This is Film! Film Heritage in Practice biedt het filmmuseum een unieke inkijk in de wereld van de filmarchieven en bioscopen. Leer meer met lezingen, interviews en de integrale vertoning van het gerestaureerde 70mm-epos Lawrence of Arabia!

Giovanna Fossati, hoofdconservator EYE en hoogleraar Filmerfgoed aan de Universiteit van Amsterdam, houdt zes lezingen waarin ze verschillende aspecten van filmrestauratie en –archivering belicht.

reconstructie goldrush-stadje

Fossati gaat onder meer in op het werk van de Amerikaanse kunstenaar Bill Morrison, die van een teruggevonden verzameling nitraatfilms een schitterende reconstructie maakte van het goldrush-stadje Dawson City in Dawson City: Frozen Time; ter sprake komen ook de restauratie van Bestia/The Polish Dancer (Aleksander Hertz, 1917) – de oudste teruggevonden film met Pola Negri in de hoofdrol – en de breedbeeldrestauratie van David Leans klassieker Lawrence of Arabia (VS 1962).

internationale experts

Iedere lezing wordt gevolgd door een interview en Q&A met een (inter)nationale expert en een filmvertoning. Uit Warschau komt Elżbieta Wysocka, hoofd van het Nationale Filmarchief Polen, Bill Morrison vliegt binnen vanuit de Verenigde Staten, vanuit Los Angeles verwelkomt EYE Michael Pogorzelski, directeur van de Film Academy Archive, en uit Lissabon komt Tiago Ganhão, filmrestaurator van de Cinemateca Portuguesa.  

This is Film! is uitdrukkelijk bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in film. De voertaal is Engels en de colleges kunnen als serie of los gevolgd worden.

Het programma komt tot stand in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en Amsterdam School for Cultural Analysis.

Klik hier voor meer informatie en programmapagina's (tickets).