Unlocked / Reconnected: korte film uit de collectie tentoongesteld in Eye

La maison ensorcelée (Segundo de Chomón, 1907)

28 mei 2020

Bijna tweehonderd Nederlandse kunstinstellingen doen mee met het internationale project Unlocked / Reconnected om de sociale cohesie na de lockdown te bevorderen. Eye vertoont vanaf 1 juni op een monitor in het museumgebouw La maison ensorcelée (6') van Segundo de Chomón uit 1907.

La maison ensorcelée

Segundo de Chomón, 1907, 6’, Pathé Frères, Frankrijk, collectie Eye
Een bijzondere, vroege animatiefilm van de Spaans/Franse filmmaker Segundo de Chomón over een betoverd huis. In zijn film vol optische illusie komt het servies tot leven, glijden koffers de deur uit en verdwijnen stoelen zodra je erop gaat zitten. Cinema was voor Chomón primair een kunstzinnig medium en hij was van grote invloed op surrealisten als Luis Buñuel en Salvador Dali.

Unlocked / Reconnected

Het nieuwe initiatief Unlocked / Reconnected wil collectief nadenken over wat het betekent om thuis te zijn. Onze wereld mag niet versplinterd worden, opgesplitst in ommuurde muren. Unlocked / Reconnected brengt musea, galeries, kunstenaarsinitiatieven en bedrijfscollecties samen, nationaal en internationaal, die ons kunnen laten zien wat thuis en huis kunnen betekenen.

Unlocked / Reconnected komt voort uit het gevoel dat het openen van ons huis, in de nasleep van de quarantaine, onze kijk op thuis wezenlijk zal veranderen. Unlocked / Reconnected onderstreept zo ook het belang van kunst en cultuur in deze periode van wereldwijde crisis.

Inmiddels doen bijna tweehonderd locaties mee. Unlocked/Reconnected gaat op 1 juni van start en duurt tot 1 september.