Vijf films van Jean-Luc Godard bij première Le redoutable

Le mépris

11 januari 2018

EYE vertoont vanaf 17 januari vijf films van Jean-Luc Godard die laten zien dat de ideeën van deze beeldenstormer nog steeds springlevend zijn. Ravissant, wild, speels, vrij van vorm en regels – zoals alleen Godard dat kan. Godards Vivre sa vie en Le mépris zijn vanaf 18 januari te zien in EYE en de landelijke filmtheaters.

Koop tickets

EYE vertoont daarnaast ook La Chinoise, Masculin féminin en 2 ou 3 choses que je sais d'elle. De vijf films zijn te zien bij de première van Le redoutable, waarin Louis Garrel op fenomenale wijze gestalte geeft aan een ontredderde Jean-Luc Godard, ten tijde van La Chinoise op zoek naar inspiratie.

In de nieuwe speelfilm Le redoutable duikt Michel Hazanavicius (Oscarwinnaar The Artist) in een roerige periode in het leven van Jean-Luc Godard. Aan het einde van de jaren zestig zat de meest invloedrijke filmmaker van Frankrijk in een diepe artistieke crisis.

Godard was een rusteloze beeldenstormer die als een komeet door de jaren 60 schoot en de grammatica van de cinema herschreef. Zeven jaar eerder deed zijn debuutfilm de internationale cinema op zijn grondvesten schudden. Maar in 1967 begint Godard (hier gespeeld door Louis Garrel) zijn filmopvattingen aan een kritische blik te onderwerpen. Zijn huwelijk met Anna Karina, muze van zijn baanbrekende films, is gestrand. Culturele en politieke verandering hangt in de lucht, een jaar voor mei '68, en Godard begint aan een nieuwe film, La Chinoise, met een nieuwe muze: actrice en studentenactiviste Anne Wiazemsky (Stacy Martin).

programma

Vivre sa vie
FR, 1962, Nederlands ondertiteld
Godards muze Anna Karina laat in twaalf indrukwekkende hoofdstukken zien hoe een would-be actrice afdaalt in de prostitutie. Dit keerpunt in Godards oeuvre won de Special Jury Prize in Venetië.

Le mépris
FR, 1963, Nederlands ondertiteld
Godard volgt elk pijnlijk detail van een tragische liefde in ontbinding tussen een filmscenarist (Michel Piccoli) en zijn vrouw (Brigitte Bardot), die steeds meer minachting voor hem is gaan voelen.

Masculin féminin
FR, 1966, Engels ondertiteld
Met Masculin féminin stelt beeldenstormer Jean-Luc Godard "de kinderen van Marx en Coca-Cola" aan de wereld voor. Een bende rusteloze jongeren is verwikkeld in hopeloze liefdesaffaires met de revolutie en elkaar.

Deux ou trois choses que je sais d'elle
FR, 1967, Engels ondertiteld
In een van zijn beste films maakt Jean-Luc Godard ons op fluistertoon deelgenoot van zijn wilde gedachtes over geld, seks, mode, stad, liefde, taal, oorlog – eigenlijk alles wat de mens beweegt.

La Chinoise, ou plutôt à la chinoise
FR, 1967, Engels ondertiteld
Godards schildering van het door Mao's Rode Boekje geïnspireerde milieu van jonge, gewelddadige radikalinski's was een stilistisch gedurfd experiment, een verrassende mix van speelfilm, politieke analyse en documentaire.