Virtueel Orphan Film Symposium Water, Klimaat en Migratie 

26 mei 2020

Eind mei zou Eye Filmmuseum traditiegetrouw het toneel zijn van de Eye International Conference, dit jaar als host van het 12e Orphan Film Symposium gewijd aan het thema ‘Water, Klimaat en Migratie’. Vanwege de COVID-19 pandemie is het symposium getransformeerd in een volledig virtuele variant.

Het Orphan Film Symposium is een gerenommeerd tweejaarlijks evenement dat sinds 1999 verweesde en vergeten audiovisuele werken in de schijnwerpers zet. Na de eerste geslaagde Europese editie in Eye (2014), had het filmmuseum ernaar uitgekeken deze hechte gemeenschap van internationale cinefielen opnieuw te verwelkomen. 

online experiment

Veel van de geplande sprekers hebben hun medewerking toegezegd aan dit online experiment; het symposium is een mooie mix geworden van livestream lezingen en vertoningen op Vimeo en teksten en videopresentaties op de NYU Orphan Film Symposium-website. Bijdragen komen van over de hele wereld: van de Bahama's, Argentinië en Chili tot aan Polen, Senegal, Zweden en Australië. 

nieuwe Eye-restauraties, video-essays 

Eye is op het online symposium onder meer aanwezig met video-essays en een playlist van korte films rond het thema ‘water’. Ook is er aandacht voor nieuwe restauraties, zoals het werk van experimentele filmmakers Henri Plaat en Martha Colburn. Lees meer over Eye’s bijdragen in het Engelstalige nieuwsbericht

livestreams

Alle livestream evenementen zijn gratis te volgen via de NYU Cinema Studies Vimeo-site. Ze beginnen op 26, 27 en 28 mei om 16.00, 20.00 en 00.00 uur (CEST). Op 29 mei is er een afsluitende sessie gepland om 20.00 uur (CEST). Op de website van Orphans zijn al diverse videopresentaties en artikelen van sprekers gepost; tot en met juni wordt er dagelijks nieuw materiaal gepubliceerd. 

meer informatie

Ga naar de NYU Orphan Film Symposium-website voor meer informatie over het programma van de live-sessies en de (video)presentaties op het blog.