Virtuele Diorama's op 12 november geopend door Cosmos Within Us

Jasper de Beijer – The Exhibition

7 november 2019

Goede virtual reality kan je blik op de wereld veranderen. In Eye Xtended kun je de beste VR-werken zien, met vanaf 12 november de Virtuele Diorama's van zes jonge Nederlandse kunstenaars, geopend door de live cinema performance Cosmos Within Us van Tupac Martir, dé hit van de virtual-realitysectie van het filmfestival Venetië 2019 en winnaar van de ‘Spirit of Raindance’ Immersive Award 2019.

Met Cosmos Within Us spreekt Tupac Martir alle zintuigen aan, waardoor de kijker hetzelfde gevoel van desoriëntatie en verwarring ervaart als iemand met geheugenverlies. De regisseur maakte ook visuals voor live optredens van Elton John, Sting en Beyoncé. Cosmos Within Us sluit aan op de feestelijke opening van de groepstentoonstelling Virtuele Diorama’s, die in Eye te bezoeken is van 12 tot en met 24 november.

Virtuele Diorama’s

Koop tickets

Met een groepstentoonstelling van werk van Nederlandse kunstenaars laat Xtended zes virtuele diorama’s. Deze driedimensionale taferelen zijn een combinatie van virtuele tableaux vivants, handgemaakte miniaturen en design.

Jasper de Beijer – The Exhibition
Bewerking van 3D-scans die De Beijer maakte in diverse koloniale en etnografische musea. De virtuele tentoonstelling van tableaux vivants die voortdurend wordt opgebouwd en afgebroken terwijl de bezoeker erin rondloopt, reflecteert onze veranderende perceptie van de ander.

Celine Daemen – De opera van de vallende mens
Virtual Reality-opera en een serie handgemaakte miniaturen over eenzaamheid en een verdriet dat je plots, op een dag, kan overvallen; geïnspireerd op gesprekken met mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Daniël Ernst – Die Fernweh Oper (winnaar Gouden Kalf 2019)
Trilogie over de letterlijke operaster Asteria die in een dramatische elegie jouw onmogelijke liefde voor haar bezingt. 'Die Fernweh Oper' zal voor het eerst in zijn geheel te zien zijn. Ernst creëert VR ervaringen die hij zelf als ‘diorama’s’ omschrijft. Dit doet hij sinds begin 2013, inmiddels wordt hij met zijn diorama's internationaal gezien als een pionier binnen zijn vakgebied.

Eva Gonggrijp – On Entre
De grootmoeder van Gonggrijp bouwde voor haar een poppenhuis, een bijna perfecte replica van haar eigen huis. Een groot deel van haar verborgen koloniale verleden, haar verliezen en dromen worden weerspiegeld in het poppenhuis.

Lotje van Lieshout – Superfund
Lotje van Lieshout maakt olieverfschilderijen van landschappen, in dit geval een imaginair vervuild natuurgebied in de VS. 

Paula Strunden – Micro-utopia: The Imaginary Potential of Home
Micro-utopia is gebaseerd op utopische interieurs, historische schilderkunst en hedendaags design, gemaakt als reactie op de huisvestingscrisis in Londen.

Cosmos Within Us

Koop tickets

Tupac Martir maakte een gedurfd experiment op de grens tussen virtual reality-kunst en live cinema performance. Via VR, live muziek en voice-over, geuren en aanraking kruipen we in het hoofd van Aiken, een 60-jarige man die lijdt aan Alzheimer. Hij strijdt tegen een wegkwijnende geest, tegen de tijd, tegen definitief verlies.

Samenwerking met geurontwerper
Cosmos Within Us spreekt alle zintuigen aan en prikkelt het menselijk geheugen met geluid, tast, geur en beeldflarden. Martir werkte samen met geurontwerper Nicola Pozzani om het verhaal van Cosmos Within Us de te sturen en de herinneringen van de hoofdpersoon op te roepen. De bezoeker ervaart hetzelfde gevoel van desoriëntatie en verwarring als iemand met geheugenverlies.

Twee voorstellingen
De live performance Cosmos Within Us (Tupac Martir, 45', 2019) is dinsdag 12 november twee keer te zien, om 17.00 en 21.15. De regisseur is aanwezig bij de voorstelling van 21.15 voor een Q&A met Michel Reilhac, VR-pionier en programmeur van de VR-sectie van het filmfestival van Venetië.

De avond maakt deel uit van Eye’s virtual-reality-serie Xtended en Church of VR (VR Days Europe).