Voorpremière Lucky, hommage Harry Dean Stanton met twee speelfilms en documentaire

Harry Dean Stanton is Lucky, een man die zijn eigen plan trekt

6 maart 2018

Vanavond is de voorpremière van Lucky, met Harry Dean Stanton in zijn laatste grote rol. De oude filosofische cowboy Lucky rebelleert tegen alles, en vooral tegen het verstrijken van de tijd. Als hommage aan de vorig jaar overleden acteur zet het filmmuseum drie memorabele Stanton-films op het programma, waaronder het droogkomische Repo Man van Alex Cox.

In Lucky is Harry Dean Stanton Lucky, een 90-jarige cowboy die zijn eigen plan trekt. Hij rookt, drinkt en slentert door de dagen heen en trakteert de bezoekers van de dorpskroeg op filosofische oneliners van zen-boeddhistische makelij. De cowboy en de acteur lijken in hoge mate samen te vallen, wat Lucky tot een unieke kijkervaring maakt. Dat David Lynch – hij werkte meerdere keren met Stanton – zijn opwachting maakt als Howard, de man die treurt om de dood van huisschildpad Roosevelt, geeft de film nog meer cachet.

laconieke acteur

Als hommage aan Harry Dean Stanton programmeert het filmmuseum drie films die licht werpen op het talent en de levensfilosofie van de laconieke acteur en zanger. In de cultfilm Repo Man speelt hij perfect de rol van professionele ‘repossession man’ die Emilio Estevez de kneepjes van het vak bijbrengt; de klassieker Pretty in Pink toont Stanton in een prachtrol als getroebleerde vader van een highschooltiener en in de documentaire Harry Dean Stanton: Partly Fiction zien we de acteur als zijn archetypische zelf.