Voorpremière portret Jan Sierhuis, schilder, nagesprek met Dana Linssen

2 oktober 2017

Filmjournalist Dana Linssen verzorgt bij de première van Jan Sierhuis Zelfportret het nagesprek. Regisseur Marte Visser en schilder Jan Sierhuis praten met Linssen over de totstandkoming van de film en het leven van Sierhuis in Amsterdam en Spanje.

Documentairemaker Marte Visser volgde de 89-jarige Sierhuis in zijn ateliers in Spanje en Amsterdam, werkend aan zijn laatste zelfportret. Al schilderend vertelt Sierhuis over zijn roerige leven, waarin hij niet alleen de crisis van de jaren dertig beleefde, maar ook de verschrikkingen van WOII zag en betrokken was bij activiteiten van verschillende kunstenaarsorganisaties in de jaren zestig en zeventig.

Na afloop van de voorstelling gaat Dana Linssen in gesprek met de regisseur en de schilder, die vaak in een adem wordt genoemd met Karel Appel, Corneille en andere CoBrA-leden. Net als voor schrijver Cees Nooteboom is het Iberisch schiereiland een van Sierhuis’ grote liefdes. Hij schilderde er – geboeid door de beweeglijkheid en uitstraling van de menselijke figuur – veel portretten van flamencodanseressen. De series kregen grote bekendheid.

Klik hier voor de filmpagina.