Waarom je Once Upon a Time… in Hollywood op 35mm moet zien

13 augustus 2019

Eye is de enige plek in Nederland waar je de nieuwste (en één na laatste!) film van Quentin Tarantino op 35mm kunt bekijken. Is dat speciaal? Jazeker. Waarom? Het is precies zoals Tarantino de kijkervaring bedoeld heeft.

De nieuwste Tarantino op 35mm bekijken is géén valse nostalgie. De belangrijkste reden: het is het format waarop Tarantino bedoeld heeft de film te zien. Een verse 35mm- filmkopie is goed voor het equivalent van 6K in de digitale wereld – terwijl de meeste bioscoopfilms digitaal op 2K worden vertoond.

Tel daar het rijke analoge kleurenpalet (de kleuren zijn levendiger, het zwart is donkerder) en de schoonheid van de gruizige filmkorrel nog eens bij op, en je hebt een unieke cinematografische ervaring. Film zoals film bedoeld is.

onbekend fenomeen

Voor babyboomers en Generatie X niet meer dan normaal, voor millennials een vage, romantische herinnering aan vervlogen tijden, en voor generatie Z vaak zelfs een onbekend fenomeen: film kijken op fílm. Het lijkt een methode die al lang en breed is ingehaald door technische ontwikkelingen en mogelijkheden, waardoor elke film nu vlekkeloos digitaal geconsumeerd kan worden. Elk filmhuis is uitgerust met digitale techniek, ouderwetse projectoren belandden bij het vuilnis of in depots.

filmpurist

Maar: Quentin Tarantino en zijn cameraman Robert Richardson zijn niet alleen fervent aanhangers van analoog filmen; ook het eindresultaat vertonen ze graag op celluloid. Zoals Richardson aan filmleverancier Kodak vertelde: 'Er was geen film-versus-digitaal discussie. Digitaal staat niet in Quentins woordenboek.' Dat Tarantino een filmpurist is bewijst hij ook wel met zijn eigen filmhuis in Los Angeles, waar enkel analoge films worden vertoond. Waar die preoccupatie vandaan komt legt hij zelf het beste uit:

Wanneer je op film schiet ben je geen beweging aan het vastleggen, maar een sequentie van stilstaande beelden. Maar wanneer je er 24 per seconde langs een lichtbron haalt creëert het de illusie van beweging. Dus wanneer je een analoge film bekijkt, kijk je naar een illusie. En voor mij is die illusie verbonden met de magie van films.”

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

 

Once Upon A Time… in Hollywood draait dagelijks in Eye: analoog in Cinema 1, en 4K digitaal in Cinema 3. Lees meer over de film en bekijk de vertoningstijden op de filmpagina.

Filmformaten

Meer weten over verschillende analoge filmformaten? Bekijk onze behind the scenes video!