Wang Bing, winnaar van de EYE & Art Film Prize 2017, krijgt Gouden Luipaard in Locarno

15 augustus 2017

De Chinese filmmaker, kunstenaar en fotograaf Wang Bing heeft afgelopen zaterdag de Gouden Luipaard in ontvangst genomen voor zijn documentaire Mrs. Fang. De film is een schokkend onopgesmukt maar toch respectvol verslag van het overlijdensproces van een vrouw met Alzheimer. Werk van Bing is volgend voorjaar ook te zien in EYE tijdens een tentoonstelling over de EYE Art & Film Prize-winnaars van de afgelopen drie jaar.

Bing ontving de hoofdprijs van het filmfestival van Locarno voor zijn portret van Fang Xiuying – ‘mevrouw Fang’ – een boerin die al acht jaar lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Bing registreerde haar laatste dagen zo indringend dat zijn portret het persoonlijke overstijgt. Ms. Fang laat de kijker letterlijk het einde onder ogen zien – de lang aangehouden shots en close-ups tonen het verstrijken van de tijd en de manier waarop de dood bezit neemt van een mens. 

De jury, waarin onder anderen Olivier Assayas en Miguel Gomes zitting hadden, prees de beeldende kwaliteiten van de Chinese regisseur die afgelopen jaren bekendheid verwierf met zowel speelfilms, epische documentaires, video-installaties en foto’s. Bing is dit jaar ook vertegenwooordigd op documenta 14 in Kassel.

veranderingen in China

Wang Bing (Xi’an, Shaanxi, China, 1967) won eerder dit jaar de EYE Art & Film Prize voor zijn hele oeuvre. Als filmmaker en beeldend kunstenaar richt Wang Bing zich in zijn werk op de veranderingen die plaatsvinden in de Chinese samenleving. Hij opereert vrijwel geheel zelfstandig met zijn digitale camera; bijna altijd werkt hij met natuurlijk licht en omgevingsgeluid, wat zijn werk een onopgesmukte, menselijke, naturalistische uitstraling verleent.

Werk van Bing is volgend voorjaar ook te zien in EYE tijdens een tentoonstelling over de EYE Art & Film Prize-winnaars van de afgelopen drie jaar. De films en installaties van de Chinese kunstenaar zijn dan te zien naast het werk van Hito Steyerl (winnaar 2015) en Ben Rivers (winnaar 2016).

De EYE Art & Film Prize, een initiatief van EYE en het Paddy & Joan Leigh Fermor Arts Fund, heeft als doel jaarlijks een kunstenaar of filmmaker te ondersteunen wiens werk op een buitengewone wijze heeft bijgedragen aan nieuwe ontwikkelingen op het grensvlak van kunst en film.