World Masters of Projection Mapping: toonaangevende videokunstenaars projecteren op EYE

12 januari 2018

Vanaf 14 januari tot en met 9 februari zijn elke dag tussen 07:00-09:00 uur en 17:00-23:00 uur spectaculaire 3D-projecties te zien op EYE. World Masters of Projection Mapping is onderdeel van Amsterdam Light Festival. Vanaf de startdatum is elke vier dagen een ander werk te zien van verschillende toonaangevende videokunstenaars. Er zijn elf projectoren rondom EYE geplaatst om de 3D-projecties mogelijk te maken. 

De World Masters is een gezamenlijk initiatief van Amsterdam Light Festival, beursorganisator Integrated Systems Events (ISE) en de RAI Amsterdam. 

De finalisten van World Masters of Projection Mapping zijn:

1. Geert Mul - Al meer dan 25 jaar onderzoekt Mul de mogelijkheden van poëzie in de taal van nieuwe media. Mul betrekt het brede publiek via audiovisuele voorstellingen en kunstwerken bij openbare ruimtes. Zijn installaties zijn tentoongesteld in tal van musea voor moderne kunst, waaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam. 

2. Alida Dors en Manuel Rodriques - Alida Dors is artistiek leider van het dansgezelschap BackBone. BackBone gebruikt dans om maatschappelijke problemen aan te pakken en verschillende groepen samen te brengen. Manuel Rodrigues is grafisch ontwerper en filmkunstenaar. Hij behandelt en manipuleert elementen uit de visuele wereld net zoals dans, waarbij beeld en geluid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

3. Telcosystems (Gideon Kiers, David Kiers en Lucas van der Velden) - Gideon, David en Lucas onderzoeken de relatie tussen het gedrag van geprogrammeerde numerieke logica en de menselijke perceptie van dit gedrag. Dit onderzoek resulteert in de creatie van meeslepende audiovisuele installaties die via verschillende media en live uitvoeringen worden getoond. Hun werk is getoond in musea en tijdens festivals als Ars Electronica, het International Film Festival Rotterdam en het Holland Festival. 

4. Florian en Michael Quistrebert - Dit duo creëert 'optische doeken' en video's met daarin hoekpatronen waarin symmetrie en reflecties terugkerende thema's zijn. Met verschillende materialen en technieken streven ze ernaar het modernisme, futurisme en de optische kunst opnieuw uit te vinden.

5. Eder Santos - Santos, een pionier in multimediale kunst in Brazilië, ontvangt wereldwijd erkenning voor de ontwikkeling van hybride projecten die visuele kunst, film, theater, video en nieuwe media combineren. Zijn werken behoren tot de permanente collecties van het MoMA in New York en het Centre Georges Pompidou in Parijs, twee van de grootste musea voor hedendaagse kunst wereldwijd.

EYE Filmmuseum en Amsterdam Light Festival hebben de finalisten geselecteerd. De internationale jury, die op 8 februari de finalisten beoordeelt, bestaat uit: Lennart Booij, artistiek directeur van Amsterdam Light Festival (juryvoorzitter), Jaap Guldemond, directeur tentoonstellingen van EYE, Marente Bloemheuvel, associate curator van EYE, Jozef Hey, oprichter en eigenaar van BeamSystems, Giny Vos, kunstenaar en Paul James, hoofdredacteur van Mondo*arc. Het belangrijkste beoordelingscriterium voor de jury is hoe de finalisten creativiteit en technologie combineren om hun verhaal te vertellen.