Ze noemen me Baboe wint Focal Award, de Oscars van de archieffilms

28 oktober 2020

Ze noemen me Baboe heeft de ‘Oscars’ van de archieffilms gewonnen, de Focal Award voor Best Use of Footage in a History Feature. Sandra Beerends vertelling over de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, gezien door de ogen van een baboe, maakte ruimschoots gebruik van de collectie homemovies en documentaire opnamen van Eye.

Aan de hand van de in Eye gevonden archiefbeelden, aangevuld met muziek en audiocommentaar, reconstrueert Beerends in Ze noemen me Baboe de lotgevallen van baboe Alima tijdens de Japanse bezetting, de daaropvolgende onafhankelijkheidsstrijd en de politionele acties waarmee Nederland zijn koloniale bezit probeerde veilig te stellen.

Alima bleef alleen met een dochter nadat haar geliefde, de verzetsstrijder Riboet, was gesneuveld. Tegen de zin van haar familie koos ze ervoor als alleenstaande moeder verder te gaan.

persoonlijke strijd van een vrouw

Voor Ze noemen me Baboe maakten regisseur Sandra Beerends en editor Ruben van der Hammen, ruimschoots gebruik van de verzameling homemovies en documentaire opnamen van het filmmuseum.

Eye herbergt een schat aan beelden van het leven in het vooroorlogs Indonesië, toen Nederlands-Indië. De opnamen zijn veelal afkomstig van bemiddelde koloniale Nederlandse families – camera’s en films waren duur – die voor het thuisfront beelden schoten van hun huiselijk leven, de overweldigende natuur en de modernisering van de eilandenarchipel.

Eye feliciteert Beerends en Van der Hammen met hun Focal Award en de inventieve manier waarop zij hebben laten zien hoe de politieke strijd voor onafhankelijkheid zijn tegenhanger vond in de persoonlijke strijd van een vrouw die weigerde zich bij de status quo neer te leggen. Eerder won de film al twee Gouden Kalveren.