Let op: deze tentoonstelling is geweest.

Anthony McCall

Solid Light Films and Other Works (1971-2014)
Tentoonstelling
28 september t/m 30 november 2014

EYE presenteert de eerste solotentoonstelling van de Britse kunstenaar Anthony McCall in Nederland. Sinds de jaren zeventig heeft McCall een opmerkelijk oeuvre opgebouwd dat bestaat uit tekeningen, performances en grote installaties die hij Solid Light Films noemt. Met deze films van massief licht onderzoekt McCall de basiselementen van cinema: licht en projectie. De lichtsculpturen zijn constant in beweging en bevinden zich in het grensgebied tussen film en beeldende kunst. In de tentoonstelling is de stapsgewijze ontwikkeling van de Solid Lights Films te volgen, vanaf vroege iconische werken als Line Describing a Cone (1973) tot McCalls recente dubbelprojectie Face to Face (II) (2013).

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier


lichtbundel

Anthony McCall wilde met Solid Light Films de fundamenten van de film onderzoeken en tegelijkertijd kritiek leveren op de filmindustrie. McCall draait het uitgangspunt van de filmindustrie radicaal om, hij haalt de aandacht van de beschouwer weg bij het geprojecteerde beeld en stuurt het naar de lichtbundel zelf. McCall daagt de bezoeker uit zich in de tentoonstellingsruimte tot de bewegende lichtsculpturen te verhouden. De nevelige tentoonstellingsruimte versterkt de lichamelijke en intieme ontmoeting tussen de toeschouwer en de Solid Light Films.

magisch effect

McCalls werk laat zien hoe het medium film zich ook buiten de gebruikelijke vertoningsplaats van de filmzaal heeft ontwikkeld. Het komt voort uit de rijke artistieke context van de jaren zestig en vroege jaren zeventig met zijn bloeiende filmcollectieven, de expanded cinema-beweging, de structurele film, en de installatie- en performancekunst van kunstenaars als Andy Warhol, Richard Serra, John Cage en Allan Kaprow. Zijn Solid Light Films zijn minimalistisch van vorm en magisch in effect.

Let op: Deze tentoonstelling liep van 28 september tot en met 30 november 2014

  • Anthony McCall. "Long Film for Four Projectors" (1974). Installation view, 2003. Photograph by Hank Graber.

  • Anthony McCall. "Meeting you Halfway (II)" (2009). Installation view at the Sean Kelly Gallery, New York, 2009. Photograph by Jason Wyche.

  • "Line Describing a Cone" (1973). Installation view at the Musee de Rochechouart (2007). Photograph: Freddy Le Saux.

  • Anthony McCall. "Doubling Back" (2003). Installation view at the Whitney Biennial, 2004. Photograph by Hank Graber.

  • Anthony McCall - Solid Light Films and Other Works 1971-2014. Eye Filmmuseum. Foto: Studio Hans Wilschut

  • Anthony McCall - Solid Light Films and Other Works 1971-2014. Eye Filmmuseum. Foto: Studio Hans Wilschut

  • Anthony McCall - Solid Light Films and Other Works 1971-2014. Eye Filmmuseum. Foto: Studio Hans Wilschut

  • Anthony McCall - Solid Light Films and Other Works 1971-2014. Eye Filmmuseum. Foto: Studio Hans Wilschut

McCalls consequente weigering zich te conformeren aan starre kunsthistorische categorieën is een van de redenen om zijn werk in EYE te presenteren. Het tentoonstellingsbeleid van EYE is immers gericht op een allesomvattende presentatie van de filmcultuur; McCalls werk verduidelijkt hoe het medium film zich ook buiten de gebruikelijke vertoningsplaats van de filmzaal heeft ontwikkeld.

Zijn werk – dat voortkomt uit de wereld van de beeldende kunst – omzeilt filmische conventies en verwachtingen. Het is vooral de rijke artistieke context van de jaren zestig en vroege jaren zeventig –  met zijn bloeiende filmcollectieven, de expanded cinema-beweging, de structurele-filmonderzoekers, en de installatie- en performancekunst – die de multidisciplinaire achtergrond vormt waartegen we McCalls projecties moeten duiden.

publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Anthony McCall, Face to Face. Dit boek bevat een interview met de kunstenaar door co-curator Maxa Zoller, een essay van kunsthistoricus Luke Smythe, en reflecties van McCall op zijn eigen werk. Deze teksten worden begeleid door een brede selectie van reproducties van de grootschalige lichtprojecties en werken op papier van McCall. Het resultaat is een rijk en genuanceerd beeld van McCalls intrigerende oeuvre. Uitgegeven door EYE i.s.m. nai010 uitgevers (168 pp., € 19,50)

Let op: deze tentoonstelling is geweest.