Let op: deze tentoonstelling is geweest. Bekijk de actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories

Cinema Remake – art & film

Tentoonstelling
23 maart t/m 1 juni 2014

De tentoonstelling Cinema Remake – art & film toont het werk van filmmakers en kunstenaars die bestaande films als uitgangspunt nemen om iets radicaal nieuws te creëren.

Cinema Remake laat zien hoe het fenomeen ‘remake’ zowel binnen de cinema als in het grensgebied van film en beeldende kunst tot bijzondere resultaten heeft geleid.

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

In vervolg op de succesvolle openingstentoonstelling van EYE, Found Footage: Cinema Exposed, waarin het gebruik van bestaand bewegend beeld door filmers en beeldend kunstenaars centraal stond, brengt EYE de tentoonstelling Cinema Remake – art & film. De tentoonstelling gaat vergezeld van een uitgebreid filmprogramma van remakes en de films die als inspiratie hebben gediend voor werken in de tentoonstelling, zoals Colors (1988) van Dennis Hopper en The Trial (1962) van Orson Welles.

iets radicaals nieuws

De remake is een bekend en veel voorkomend fenomeen in de wereld van de cinema. Met name in Hollywood wordt vaak teruggegrepen op bestaande films die in hun eigen tijd of land van herkomst spraakmakend waren of veel geld opbrachten. Naast populariteit en winstgevendheid zijn er ook artistiek inhoudelijke overwegingen om bestaande films opnieuw te maken en ze als uitgangspunt te gebruiken om iets radicaal nieuws te creëren. De tentoonstelling Cinema Remake laat zien hoe de remake zowel binnen de cinema als in het grensgebied van de film en de beeldende kunst tot bijzondere resultaten heeft geleid.    

Let op: Deze tentoonstelling liep van 23 maart tot en met 1 juni 2014

A Tale of Hidden Histories

Chia-Wei HSU, Drones, Frosted Bats and the Testimony of the Deceased, four-channel video installation, 3’40 ~ 8’40’’, 2017 © Chia-Wei HSU

lees alles over onze actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories

  • Stardust - Nicolas Provost

  • Stardust - Nicolas Provost (Dennis Hopper)

  • Stardust - Nicolas Provost (Jack Nicholson)

kunst en film

Veel kunstenaars en filmmakers grijpen bestaande, vaak iconische films aan om de filmtaal te ontrafelen, om de toeschouwer bewust te maken van de codes en ongeschreven wetten van film, en om er hun eigen verhaal mee te vertellen. Een mooi voorbeeld hiervan is het werk Recalling Frames uit 2010 van David Maljković waarin hij de beroemde film van Orson Welles’ The Trial (gebaseerd op Kafka’s Het proces) als uitgangspunt neemt om tot een geheel eigen en nieuwe installatie te komen. Maljković gebruikt stills uit de film in combinatie met recente foto’s van het modernistische gebouw in Zagreb waar gedeelten van de film oorspronkelijk zijn opgenomen, naast een 16mm-projectie en de soundtrack van de film.
Een ander voorbeeld is een werk van de New Yorkse kunstenaar Cory Arcangel waarin hij de film Colors van Dennis Hopper hermaakt tot een fascinerend, abstract kleurenspel. Cinema Remake laat in een aantal film-, foto-, dia- en video-installaties zien hoe cinema steeds weer als uitgangspunt dient om nieuwe en betekenisvolle kunstwerken te creëren.

flankerend filmprogramma

In de filmzalen worden speelfilms vertoond waarbij het bronmateriaal is gekneed tot een geheel op zichzelf staand filmwerk, die een vergelijking met hun origineel glansrijk doorstaat. Zoals A Fistful of Dollars (1964) van Sergio Leone, die daarmee op basis van Yojimbo (1961) van Akira Kurosawa de spaghettiwestern lanceerde. Of Rainer Werner Fassbinder, die met Angst essen Seele auf (1973) het liefdesdrama All That Heaven Allows (1955) van zijn grote voorbeeld Douglas Sirk succesvol afstofte. Daarnaast is er in het programma plaats voor de films die in de expositie door de kunstenaars zijn gereconstrueerd en van nieuwe betekenis zijn voorzien, zoals Colors (1988) van Dennis Hopper en The Trial (1962) van Orson Welles.

artiesten

Cory Arcangel
(Buffalo, VS, 1978)
Slater Bradley & Ed Lachman
(San Francisco, VS, 1975 and Morristown, US, 1946)
Chris Chong Chan Fui en Yasuhiro Morinaga
(Borneo, Maleisië, 1972 en Tokyo, 1980)
Gregory Crewdson
(Brooklyn, VS, 1962)
David Maljković
(Rijeka, Kroatië, 1973)
Nicolas Provost
(Ronse, België, 1969)
Ana Torfs
(Mortsel, België, 1963)
Clemens von Wedemeyer
(Göttingen, Duitsland, 1974)

Let op: deze tentoonstelling is geweest. Bekijk de actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories