Let op: deze tentoonstelling is geweest. Bekijk de actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories

David Cronenberg – The Exhibition

Tentoonstelling
22 juni t/m 14 september 2014

EYE presenteert een grote tentoonstelling rond regisseur David Cronenberg, die een cultstatus verwierf met zijn eigenzinnige films over de wisselwerking tussen lichaam, geest, technologie en massamedia. De tentoonstelling verkent de wereld van Cronenberg via het hoofdthema uit zijn films: de fysieke en psychologische transformatie van zijn personages.

Hoogtepunten uit de tentoonstelling zijn de prachtige special-effectsattributen uit Cronenbergs films, naast bizarre rekwisieten, setfoto’s en originele kostuums. Cronenberg werkte samen met beroemde acteurs als Jeff Goldblum, Keira Knightley, Holly Hunter, Jude Law, Jeremy Irons en Robert Pattinson, die hij uitdaagde om de grenzen van hun vak op te zoeken.

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier


In de serie tentoonstellingen rond grote filmauteurs als Kubrick en Fellini organiseerde EYE in de zomer van 2014 David Cronenberg – The Exhibition. Cronenberg (Toronto, 1943) bereikte een ware cultstatus als ‘horrormeester’ met de films Shivers (1975) en Rabid (1977). Met Videodrome (1983) richt Cronenberg zich als een van de eerste filmmakers op de – verwoestende – invloed van de massamedia op de mens en presenteert hij zijn visie op de beïnvloedbaarheid van het lichaam door de technologie. Videodrome, digitaal heruitgebracht door EYE, is een onderzoek naar de gevaren van reality-televisie waarin stevige en ook profetische kritiek wordt geuit op de hedendaagse mediacultuur.  Zijn werk is ook in de huidige tijd van grootschalige technologische ontwikkelingen, met vaak ongekende effecten op de menselijke psyche, nog zeer actueel.

Let op: Deze tentoonstelling liep van 22 juni tot en met 14 september 2014

A Tale of Hidden Histories

Chia-Wei HSU, Drones, Frosted Bats and the Testimony of the Deceased, four-channel video installation, 3’40 ~ 8’40’’, 2017 © Chia-Wei HSU

lees alles over onze actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories

 • 1988 - Dead Ringers | Photographer Attila DoryCourtesy of Morgan Creek

 • Mugwump, dispensary model | 1991 - Naked Lunch

 • Gristle gun | 1999 - eXistenZ

 • MetaFlesh Game-Pod | 1999 - eXistenZ

 • 1999 - eXistenZ | Photographer Ava V. GerlitzImages provided courtesy of Entertainment One

 • 1991 - Naked Lunch | Photographer Attila Dory, Courtesy of Twentieth Century Fox

 • 1991 - Naked Lunch

 • 2002 - Spider

 • 1981 - Scanners | Photographer Rick PorterCourtesy of Laurem Productions Inc.

 • 1981 - Scanners | Courtesy of Laurem Productions Inc.

 • Mujahadeen typewriter | 1991 - Naked Lunch

David Cronenberg – The Exhibition, gemaakt voor EYE in samenwerking met het Toronto International Film Festival, is samengesteld door TIFF-directeur Piers Handling en voormalig artistiek directeur Noah Cowan, en iin 2014 voor het eerst in Europa te zien.

cultstatus

In de serie tentoonstellingen rond grote filmauteurs als Kubrick en Fellini organiseert EYE deze zomer David Cronenberg – The Exhibition. Cronenberg (Toronto, 1943) bereikte een ware cultstatus als ‘horrormeester’ met de films Shivers (1975) en Rabid (1977). Met Videodrome (1983) richt Cronenberg zich als een van de eerste filmmakers op de – verwoestende – invloed van de massamedia op de mens en presenteert hij zijn visie op de beïnvloedbaarheid van het lichaam door de technologie. 

Videodrome, deze zomer digitaal heruitgebracht door EYE, is een onderzoek naar de gevaren van reality-televisie waarin stevige en ook profetische kritiek wordt geuit op de hedendaagse mediacultuur.  Zijn werk is ook in de huidige tijd van grootschalige technologische ontwikkelingen, met vaak ongekende effecten op de menselijke psyche, nog zeer actueel.

fysieke en psychologische transformatie

David Cronenberg – The Exhibition verkent de wereld van Cronenberg via het hoofdthema uit zijn films: de fysieke en psychologische transformatie van zijn personages. Hoogtepunten uit de tentoonstelling zijn belangrijke voorwerpen en attributen uit Cronenbergs films, waaronder rekwisieten, foto’s, audiovisuele fragmenten, artwork en setdesign, zoals de helm van Videodrome (1983), de spelconsoles van eXistenZ (1999), de chirurgische instrumenten van Dead Ringers (1988), de been-braces van Crash (1996), de schrijfmachines van Naked Lunch (1991) en de Telepod van The Fly (1986). Maar bovenal zijn er bijzondere en bizarre special-effectsattributen te zien, die met hun wetenschappelijke precisie en hoog artistiek gehalte de juwelen in de tentoonstelling zijn. 

tiff

Volledig aanbod

filmprogramma

De tentoonstelling wordt omlijst met de vertoning van alle achttien speelfilms van Cronenberg en zijn korte films. Het programma schetst in drie thema’s een beeld van Cronenbergs visie op de invloed van technologie  en wetenschap op de wisselwerking tussen lichaam en geest.

Van A tot Z

Let op: deze tentoonstelling is geweest. Bekijk de actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories