Let op: Deze tentoonstelling wordt verwacht. Bekijk de actuele tentoonstelling Jesper Just

EYE Art & Film Prize

Hito Steyerl, Ben Rivers en Wang Bing
Tentoonstelling
24 maart t/m 27 mei 2018

In 2015 heeft EYE  een nieuwe prijs in het leven geroepen voor het grensgebied tussen beeldende kunst en film. De prijs wordt uitgereikt aan een kunstenaar, die met zijn of haar werk de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan dit specifieke gebied. Het prijzengeld is £25,000, ter beschikking gesteld door het Engelse Paddy and Joan Leigh Fermor Arts Fund.

Een internationale jury en adviesraad, bestaande uit sleutelspelers uit de wereld van (beeldende) kunst en film, wijst de jaarlijkse winnaar aan. In het voorjaar van 2018 staat de eerste tentoonstelling gepland, met het werk van de eerste drie winnaars. Tijdens de opening wordt de 4e EYE Art & Film Prize bekendgemaakt en overhandigd.

Hito Steyerl (EYE Art & Film Prize 2015)

De in Berlijn gevestigde Hito Steyerl (München, 1966) is een van de meest vooraanstaande videokunstenaars van dit moment. Steyerl, opgeleid als filmmaker aan de Hochschule für Fernsehen und Film in München, overschrijdt in haar scherpzinnige en vaak humoristische werk moeiteloos de grenzen tussen film en beeldende kunst. Ze onderzoekt daarbij de rol van de media in tijden van globalisering, en de duizelingwekkende snelle verspreiding van beelden en kennis die de digitale technologie met zich meebrengt, in een van haar essays ‘circulationism’ genoemd. Ze stelt dat de meeste beelden niet langer louter een representatie van de werkelijkheid zijn, maar zelf ingrijpen in de realiteit.

 • Hito Steyerl, Factory of the Sun, installation photo Venice Biennale (2015), photo Manuel Reinartz.1

 • Hito Steyerl, Factory of the Sun, installation photo Venice Biennale (2015), photo Manuel Reinartz.2

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Film door Harry Sanderson en Gregory Boyle

Uit het juryrapport: “Steyerl is een van die filmmakers die onze door en door geglobaliseerde en gedigitaliseerde wereld bijzonder scherp waarneemt. In haar werk verkent ze op baanbrekende manier de taal van het nieuwe digitale tijdperk. Ze onderzoekt, stelt vragen en maakt die taal tot onderwerp van discussie. Ze bevraagt de impact die internet en digitalisering hebben op het alledaagse bestaan. Door haar gebruik van alle mogelijke en uiteenlopende audiovisuele technieken is Steyerl een essayistisch filmmaker en kunstenaar par excellence.”

Ben Rivers (EYE Art & Film Prize 2016)

Het werk van Ben Rivers (1972, GB) bevindt zich op het snijvlak tussen documentaire en fictie. Hij filmt vaak mensen die zich op een of andere manier aan de samenleving hebben onttrokken. Met het ruwe filmmateriaal creëert Rivers subtiele verhalen over alternatieve bestaanswijzen in de marges van de samenleving. Rivers bouwt aan een belangwekkend oeuvre dat op een uitzonderlijke manier bijdraagt aan de ontwikkelingen op het grensvlak van beeldende kunst en film.

 • Ben River, installation photo Camden Arts Centre, London (2015), photo Valerie Bennett.1

 • Ben River, installation photo Camden Arts Centre, London (2015), photo Valerie Bennett.2

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Film door Kate Church

Sandra den Hamer, directeur van EYE en voorzitter van de EYE Art & Film Prize: “Ben Rivers is een van de krachtige nieuwe stemmen van zijn generatie, voor wie er geen grenzen meer bestaan tussen de cinema en de andere kunsten. In zijn visueel overweldigend werk toont hij zijn engagement met onze samenleving. Ben Rivers heeft een poëtische blik, waarmee hij zich een verfijnde en invoelende beschouwer van het leven en de natuur toont.”

Wang Bing (EYE Art & Film Prize 2017)

De in Beijing woonachtige Wang Bing (1967) heeft een belangwekkend oeuvre opgebouwd waarin hij zowel gebruik maakt van documentaire film en speelfilm als van video-installatie. Als filmmaker en beeldend kunstenaar richt Wang Bing zich in zijn werk op de veranderingen die plaatsvinden in de Chinese samenleving. Wangs monumentale films, zoals West of Tracks, zijn vaak opgebouwd uit opvallend lange opnamen, waarin tijd en werkelijkheid door elkaar heen lopen. Deze films stellen de grotere verhalen van het hedendaagse China ter discussie door de gewone, alledaagse menselijkheid te benadrukken. Wang werkt vrijwel geheel zelfstandig, met gebruikmaking van een digitale camera, natuurlijk licht en omgevingsgeluid.

 • Wang Bing, 15 Hours (2017)

 • Wang Bing, installation photo Galerie Chantal Crousel, Paris (2009)

Sandra den Hamer, directeur van EYE en voorzitter van de EYE Art & Film Prize: “Wang Bing is een waarachtige en authentieke kunstenaar die met zijn compromisloze werkwijze blijk geeft van zijn betrokkenheid bij de hedendaagse samenleving en zijn visie op de condition humaine. Zijn vakkundig opgebouwde werk toont een diepgaande kennis van de visuele taal en heeft een sterke présence, zowel in de cinema als in de kunst. Hoewel hij een uitgesproken politieke mening uitdraagt, dwingt Wang Bing zijn kijkers niet zijn visie te onderschrijven. Zijn prachtige en moedige werk biedt ruimte voor meerduidigheid.

EYE Art & Film Prize

Jury EYE Art & Film Prize 2015 - 2017

 • Sandra den Hamer, voorzitter (Nederland) - directeur EYE 

 • Chantal Akerman (België) - regisseur/kunstenaar (1950 - 2015)

 • Stuart Comer (VS) - hoofdcurator media and performance art, MoMA, New York

 • Isaac Julien (GB) - kunstenaar/regisseur

 • Martijn Sanders (Nederland) - cultureel entrepreneur, adviseur en kunstverzamelaar 

 • Olivia Stewart (GB/Italië) - curator PJLF Arts Fund/producent/scenarioschrijver

 • Béla Tarr (Hongarije) - regisseur

 • Andrea Lissoni (Italië/GB) - curator film en international art, Tate Modern, jurylid vanaf 2017

Adviesraad 2015 - 2017

 • Jaap Guldemond, hoofd adviesraad (Nederland) - directeur tentoonstellingen EYE /Curator 

 • Solange Farkas (Brazilië) - directeur en curator van Associação Cultural Videobrasil

 • Gyula Gazdag (Hongarije/VS) - filmmaker/artistiek directeur van Sundance Filmmakers Lab 

 • Marc Glöde (Duitsland) - filmhistoricus/criticus 

 • Sunjung Kim (Zuid-Korea) - curator en professor aan Korea National University of Arts 

 • Andrea Lissoni (Italië/GB) - curator film en international art, Tate Modern (2015-2016)

De EYE Art & Film Prize wordt ondersteund door het Engelse Paddy and Joan Leigh Fermor Arts Fund.

De tentoonstelling gaat vergezeld van een uitgebreid programma van films, talks en events in de filmzalen.

Let op: deze tentoonstelling wordt verwacht van 24 maart tot en met 27 mei 2018

Jesper Just

lees alles over onze actuele tentoonstelling Jesper Just

Let op: Deze tentoonstelling wordt verwacht. Bekijk de actuele tentoonstelling Jesper Just