Let op: deze tentoonstelling is geweest. Bekijk de actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories

Fellini – The Exhibition

Tentoonstelling
30 juni t/m 22 september 2013

Veertig jaar beslaat de carrière van Federico Fellini (1920-1993), misschien wel de beroemdste filmmaker die Italië heeft voortgebracht. Die veertig jaar hebben titels gebaard die zich voorgoed in het geheugen van de filmliefhebber hebben genesteld.

De brullende boeienkoning uit La strada (1954), de gekwelde societyreporter uit La dolce vita (1960), de tirannieke regisseur met de zweep uit 8½ (1963) of de vrouw die de jonge jongen uit het dorp liefdevol tussen haar grote borsten klemt: ze zijn uitgegroeid tot archetypen van een universum dat we ‘felliniaans’ zijn gaan noemen. Een universum waarin Fellini’s alter ego – meerdere keren gespeeld door Marcello Mastroianni – in steeds wisselende gedaantes opduikt en een parade van groteske menselijke zwakheden de revue passeert.

Visueel laboratorium

De tentoonstelling Fellini - The Exhibition werpt licht op de bronnen van Fellini’s rijke verbeelding en laat zien hoe Fellini in zijn films en daarbuiten een mythisch beeld van zichzelf en van het Italiaanse leven schiep. De tentoonstelling belicht ook de manier waarop hij in zijn films gangbare lineaire vertelstructuren wist te doorbreken en hoe hij op speelse wijze existentiële vraagstukken aansneed.

Let op: Deze tentoonstelling liep van 30 juni tot en met 22 september 2013

A Tale of Hidden Histories

Chia-Wei HSU, Drones, Frosted Bats and the Testimony of the Deceased, four-channel video installation, 3’40 ~ 8’40’’, 2017 © Chia-Wei HSU

lees alles over onze actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories

Als in een visueel laboratorium doemt een beeld op van een man die voortdurend nieuwe interpretaties gaf van zijn jeugdjaren, zijn dromen en de door het onbewuste opgeroepen beelden en verhalen. Te zien zijn opnamen uit de films, door Fellini gemaakte tekeningen, Fellini’s reclamefilms en de talloze droombeelden die hem inspireerden – op aanraden van de psychoanalyticus Ernest Bernhard bijeengebracht in de teksten en schetsen van de ‘droomboeken’ (ook te zien).

Breder perspectief

De tentoonstelling plaatst het werk van Fellini in een breder perspectief: de tijd waarin hij leefde en werkte. Met name in Italië veroverden vanaf eind jaren vijftig de massamedia film, pers, televisie en reclame in rap tempo het publiek, dat zich enthousiast laafde aan het alomtegenwoordige beeld. Fellini – niet voor niets de bedenker van de term ‘paparazzi’ in La dolce vita - voorzag al vroeg de invloed die de media op het gedrag van mensen zouden uitoefenen en verwees ernaar in zijn films (zoals het gigantische reclamebord met een tot leven komende Anita Ekberg in de episodenfilm Boccacio ’70).

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Films, talks, events: Alles is Fellini

Fellini – The Exhibition gaat vergezeld van een uitgebreid omlijstend programma onder de titel ‘Alles is Fellini’. Onderdeel daarvan is een compleet filmretrospectief (van Luci del varietà uit 1950 t/m La voce della luna, 1990), en een workshop scenarioschrijven á la Fellini.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide en rijk geïllustreerde publicatie. De teksten zijn van de hand van de samensteller van de tentoonstelling: Sam Stourdzé. Vormgegeven door Joseph Plateau, Amsterdam. Uitgegeven door EYE en Amsterdam University Press.  Engels. ISBN 978 8964 5821. Prijs: € 34,95, onder andere verkrijgbaar in de EYE shop.

Credits

De tentoonstelling is samengesteld door Sam Stourdzé, in samenwerking met EYE. Vormgeving tentoonstelling: Claus Wiersma. Grafische vormgeving: Joseph Plateau. De tentoonstelling komt tot stand met medewerking en ondersteuning van Fondation Fellini pour le Cinéma (Sion, Switzerland) en Fondation Fellini (Rimini, Italië).

 

Let op: deze tentoonstelling is geweest. Bekijk de actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories