Let op: deze tentoonstelling is geweest. Bekijk de actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories

Found Footage: Cinema Exposed

Tentoonstelling
5 april t/m 3 juni 2012

Met Found Footage: Cinema Exposed nam EYE officieel de tentoonstellingsruimte van 1.200 vierkante meter in bezit. De tentoonstelling liet zien hoe kunstenaars en filmmakers gebruikmaken van het vrijwel onuitputtelijke reservoir aan beelden dat te vinden is in filmarchieven, op internet, tv en dvd.

Found Footage: Cinema Exposed vormde de spectaculaire aftrap van de tentoonstellingenreeks in de nieuwbouw aan de IJ-oever.

De openingstentoonstelling legde de fascinatie bloot van kunstenaars en experimentele filmmakers voor het werken met gevonden films en beeldfragmenten, waaraan ze een nieuwe, originele draai geven. Het in filmarchieven, op internet, tv, dvd en in speelfilms opgedoken beeld dient als ruwe grondstof en krijgt een andere betekenis in nieuwe films, installaties en presentaties.

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Tot de deelnemers behoorden onder meer Bruce Conner (1933-2008) en Douglas Gordon (1966). Beeldend kunstenaars Aernout Mik (1962) en Christoph Girardet (1966) ontwierpen speciaal voor de tentoonstelling een installatie, gebaseerd op de EYE-collectie.

Overige deelnemende kunstenaars waren David Claerbout (1969), Anri Sala (1974), Pablo Pijnappel (1979), Bill Morrison (1965), Matthias Müller (1961), Gianikian/Ricci Lucchi (1942), Wolf Vostell (1932-1998) en Joachim Koester (1962). Rond de tentoonstelling vond een uitgebreid activiteitenprogramma plaats met lezingen, debatten en filmvertoningen.

Let op: Deze tentoonstelling liep van 5 april tot en met 3 juni 2012

A Tale of Hidden Histories

Chia-Wei HSU, Drones, Frosted Bats and the Testimony of the Deceased, four-channel video installation, 3’40 ~ 8’40’’, 2017 © Chia-Wei HSU

lees alles over onze actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories

***** 'Eerste expositie in EYE is een luilekkerland - wat wil je nog meer van een filmmuseum?' (NRC Handelsblad)

'De aantrekkingskracht van hypnotiserende filmbeelden in een museale omgeving is buitengewoon en bewijst dat je deze found footage-beelden op elk niveau kunt bekijken, analyseren of eenvoudigweg bewonderen .' (Parool)

Found Footage: Cinema Exposed werd samengesteld door Jaap Guldemond, Director of Exhibitions van EYE.

Let op: deze tentoonstelling is geweest. Bekijk de actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories