Locus: Apichatpong Weerasethakul – Cao Guimarães

Tentoonstelling
16 september t/m 3 december 2017

Vanaf 16 september organiseert EYE een grote tentoonstelling over het werk van twee prominente filmkunstenaars: Apichatpong Weerasethakul (Bangkok, Thailand, 1970) en Cao Guimarães (Belo Horizonte, Brazilië, 1965). Met hun gelauwerde werk roepen ze een wereld op waarin droom, zintuiglijke ervaring en werkelijkheid samenkomen. Ze nodigen de bezoeker uit om de rationele blik en ons eigen gestructureerde leven even los te laten.

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

De Thaise kunstenaar Apichatpong Weerasethakul is bekend om zijn dromerige, zintuiglijke speelfilms. Ook maakt hij video-installaties, foto’s en experimentele documentaires die de grenzen van de cinema overstijgen. De Braziliaanse kunstenaar Cao Guimarães is vooral bekend om zijn korte films en video-installaties, maar maakt ook bijzondere speelfilms en fotowerken.

Beide kunstenaars zijn sterk geworteld in hun lokale situatie. Weerasethakul en Guimarães laten zich inspireren door de landschappen, de verhalen, de geschiedenis en de sociaal-politieke omstandigheden in hun land, terwijl de werken tegelijkertijd de herinnering, tijd, vriendschap en menselijke waardigheid aan de orde stellen. 

Guimarães en Weerasethakul zijn geestverwante kunstenaars wier werk begint bij het gewone, dagelijkse leven dat overal om ons heen is, maar een bijzonder oog vereist, een getrainde blik, om de schoonheid, de kleuren, de ritmes, het licht, de geluiden en de geuren ervan te ontdekken. Beide kunstenaars hebben een humane blik en maken kunstwerken die het ‘gewone’ optillen tot een ander niveau. Hun werk roept een zintuiglijke wereld op waarin de beschouwer wordt uitgenodigd zich onder te dompelen en los te komen van de eendimensionale, vaak rationele zienswijze.

Locus: Apichatpong Weerasethakul - Cao Guimarães wordt ondersteund door Ammodo, instituut voor kunst en wetenschap en Fonds 21.

Primitive is in opdracht van Haus der Kunst, München ontwikkeld, tezamen met FACT (Foundation for Art and Creative Technology), Liverpool en Animate Projects, Londen. Geproduceerd door Illuminations Films en Kick the Machine Films.

...revelatie...betoverend... (***** NRC Handelsblad)

 ...prachtig zachtmoedig werk...grote ontdekking...een oord waar je lang wilt blijven...Beeld en geluid laten de bezoeker wegdromen... (**** De Volkskrant)

 ...een hallucinerende ervaring... (De Groene Amsterdammer)

Publicaties

Bij de tentoonstelling zijn twee publicaties verschenen, bijzonder vormgegeven door Irma Boom, essays van Consuelo Lins en Dana Linssen. Samen voor €27,95 in de EYE shop.

voor vandaag, 23 okt 2017

Tickets zijn online verkrijgbaar en aan de balie. Gratis toegang met Museumkaart. Korting met Cineville: 50%.
Combitickets film en tentoonstelling (alleen aan de balie): € 16,50

 • Apichatpong Weerasethakul, Cemetery of Splendour, 2015

 • Apichatpong Weerasethakul, Primitive, 2009, installatie FACT, Liverpool

 • Apichatpong Weerasethakul, Primitive, 2009, installatie Haus der Kunst Munich

 • Apichatpong Weerasethakul, Primitive, 2009, installatie New Museum, New York

 • Cao Guimarães, Da Janela do meu quarto, 2004

 • Cao Guimarães, Quarta Feira de Cinzas, 2006

 • Cao Guimarães, Sin Peso, 2007

Apichatpong Weerasethakul

Apichatpong Weerasethakul, in 2016 hoofdlaureaat van de Prins Claus Prijs, nam deel aan grote filmfestivals in onder meer Venetië, Rotterdam, Toronto en Cannes, waar hij in 2010 een Gouden Palm won voor Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives. Als beeldend kunstenaar was hij actief op documenta 13 in Kassel (2012), op verschillende biënnales en had hij grote presentaties in bijvoorbeeld het Haus der Kunst in München, The New Museum in New York en de Tate Modern in Londen. 

De films, foto’s, experimentele video’s en filminstallaties van Weerasethakul spelen zich meestal af in het noordoosten van Thailand, de streek waar hij is opgegroeid. Weerasethakul is geïnteresseerd in de geschiedenis, de herinnering en de zintuiglijke ervaring van dit gebied. In Weerasethakuls wereld bestaat er geen scheiding tussen het heden en het verleden, tussen de zichtbare realiteit en de gedroomde werkelijkheid. In veel van zijn werk komen ‘geesten’ voor: voorouders, bosnimfen, figuren uit oude legenden of uit mythische verhalen. De bijna achteloze manier waarop ze deel uitmaken van de gefilmde realiteit, toont dat ze voor Weerasethakul geen vreemden zijn, maar gewoon onderdeel zijn van het leven. 

In de tentoonstelling Locus: Apichatpong Weerasethakul – Cao Guimarães wordt onder andere zijn grote filminstallatie Primitive getoond. Primitive bestaat uit een achttal korte en iets langere ‘mini-films’ of ‘schetsen’, die het leven tonen van een aantal tieners in Nabua, een klein dorp in het noordoosten van Thailand. Dit dorp was in de jaren zestig en zeventig het strijdtoneel van Thaise militairen en de plaatselijke bevolking die ervan verdacht werd communist te zijn of communistische sympathieën te hebben. Weerasethakul filmt in dit dorp ‘vol verdrongen herinneringen’ tieners die samenkomen om te praten, te voetballen en weg te dromen. Zoals al zijn werk getuigt ook dit werk van de aandachtige blik, de lang aangehouden shots, het bijzondere oog voor zowel natuurlijke- als kunstmatige lichtbronnen, en Weerasethakuls kracht om op een subtiele manier de bezoekers uit te nodigen na te denken over hun eigen leven, over de diepere lagen die achter ieders dagelijkse bestaan liggen.

Cao Guimarães

Cao Guimarães’ werk werd niet alleen getoond op belangrijke filmfestivals in de hele wereld zoals Locarno, Cannes, Rotterdam, Sundance en Venetië, maar ook tentoongesteld en aangekocht door belangrijke musea als de Tate Modern in Londen, het Guggenheim Museum in New York, Inhotim Institute in Belo Horizonte, de Jumex collectie in Mexico-Stad en Fondation Cartier in Parijs.  

Net als Weerasethakul heeft Guimarães een bijzonder oog voor de kleine gebeurtenissen, voorwerpen, kleuren en geluiden waar men normaal gesproken aan voorbij gaat. Het is Guimarães’ kracht om in het gewone een terloopse poëzie te ontdekken. Minuscule insecten, zeepbellen, regendruppels, op de grond gevallen bloemblaadjes, voetafdrukken en pluisjes zwevend in de lucht bevolken zijn films. Cao Guimarães heeft een voorkeur voor juist die plekken waar mensen wonen die vaak over het hoofd gezien worden, mensen die zich onttrekken aan het voorspelbare, gestructureerde leven zoals dat in een moderne – op kapitalistische leest geschoeide – maatschappij geleefd behoort te worden. Mensen in de marge van de samenleving, daklozen, kluizenaars, maar ook kinderen die voor hem de vrijheid vertegenwoordigen om op hun eigen manier te leven, verstoken van gedragsregels en vol onzekerheid over hoe verder te gaan. Op deze manier spiegelt Guimarães ons alternatieve wijzen van leven voor, biedt hij ons de ruimte om los te raken van ons eigen gestructureerde leven. 

Andere belangrijke elementen in zijn werk zijn het landschap en andere natuurlijke fenomenen zoals het zonlicht, het weer, de reflectie van licht op het water waarbij opvalt dat de relatie tussen de mens en zijn natuurlijke omgeving geen hiërarchie kent maar een natuurlijke samenhang heeft.

Het werk van Cao Guimarães speelt zich af op het raakvlak tussen cinema en beeldende kunst. Als autodidact heeft hij weinig op met geldende regels en voorspelbare manieren om een film te maken. Hoewel documentair van oorsprong lijken zijn beelden te zweven tussen de gekende werkelijkheid en een wereld waarin de verschillende zintuigen hun eigen gang gaan en – net als in het werk van Weerasethakul – loskomen van de rationele beschouwing. Daarmee roepen ook Guimarães’ beelden een wereld op waarin droom, zintuiglijke ervaring en werkelijkheid samenkomen.

rondleidingen

Speciaal voor het onderwijs biedt EYE rondleidingen bij deze tentoonstelling. Kijk verder op de pagina's voor vmbohavo, vwo en mbo, hbo, wo.  

Op 11 november en 2 december zijn er van 16:00 tot 17:30 uur gratis rondleidingen in Nederlandse gebarentaal. Reserveer via educatie@eyefilm.nl 

publicaties

Bij de tentoonstelling zijn twee publicaties verschenen, bijzonder vormgegeven door Irma Boom, in de sfeer van het werk van beide kunstenaars en rijk geïllustreerd, essays van Consuelo Lins en Dana Linssen. Uitgegeven in samenwerking met nai010 uitgevers Rotterdam, die ook de (inter)nationale distributie verzorgt.

films, talks, events

Gedurende de tentoonstelling zullen in de filmzalen verschillende films, artist talks en events worden gepresenteerd. De programmering is onderaan deze pagina te vinden.

Agenda

 

  

maandag, 23 okt 2017

 • 17:30
  23 okt 2017
  film

  Mekong Hotel

  Apichatpong Weerasethakul, TH 2012

  Visuele collage rond een spookachtig hotel in de buurt van de Mekong-rivier in het noordoosten van...

woensdag, 25 okt 2017

 • 21:00
  25 okt 2017
  film

  Otto

  Cao Guimarães, BR 2012

  Cao Guimarães volgt op intuïtieve wijze de zwangerschap van zijn vrouw en de geboorte van zijn zoon....

donderdag, 26 okt 2017

 • 21:00
  26 okt 2017
  film

  Cemetery of Splendour

  Apichatpong Weerasethakul , TH/GB/FR/DE/MY 2015

  In een dorpje langs de Mekong-rivier verblijven 27 soldaten in een geïmproviseerd hospitaal. Ze lijden...

zondag, 29 okt 2017

 • 19:00
  29 okt 2017
  film

  Railway Sleepers

  Sompot Chidgasornpongse, TH 2016

  Een treinreis langs de rand van moderniteit en nostalgie. De Thaise regisseur uit de school van...

maandag, 30 okt 2017

 • 17:00
  30 okt 2017
  film

  A alma do osso

  Cao Guimarães, BR 2004

  Voor zijn ‘trilogie over eenzaamheid’ trok regisseur Cao Guimarães naar de Minas Gerais-streek in het...

 • 21:00
  30 okt 2017
  film

  O fim do sem fim

  Cao Guimarães/Beto Magalhães/Lucas Bambozzi, BR 2001

  Filmer en kunstenaar Cao Guimarães buigt zich vaak over maatschappelijke thema’s, maar vermijdt...

woensdag, 1 nov 2017

 • 19:00
  1 nov 2017
  film

  Blissfully Yours

  Apichatpong Weerasethakul, TH 2002

  Eigenzinnig en inventief liefdesverhaal dompelt je onder in een lome dag in het bos en het...

donderdag, 2 nov 2017

 • 17:00
  2 nov 2017
  film

  Acidente

  Cao Guimarães, Pablo Lobato, BR 2006

  Ontdekkingstocht door twintig steden in Minas Gerais, Brazilië, waarin de makers zich al improviserend...

 • 19:00
  2 nov 2017
  film

  Mysterious Object at Noon

  Apichatpong Weerasethakul , TH 2000

  Buitengewone reis door de landschappen en mindscapes van het Thaise platteland, opgezet als...

vrijdag, 3 nov 2017

 • 17:00
  3 nov 2017
  film

  Andarilho

  Cao Guimarães, BR 2007

  Een wondermooie film over de relatie tussen lopen en denken, tussen gedachte en beweging, tussen...

zondag, 5 nov 2017

 • 21:00
  5 nov 2017
  film

  The Adventure of Iron Pussy

  Apichatpong Weerasethakul, TH 2003

  Uitbundige en hilarische satire met een Thaise geheim agent in travestie op een James Bond-achtige...

dinsdag, 7 nov 2017

woensdag, 8 nov 2017

 • 16:45
  8 nov 2017
  film

  Syndromes and a Century

  Apichatpong Weerasethakul, TH/FR/AT 2006

  Innemende split screen-vertelling over twee ziekenhuizen, op het Thaise platteland en in de grote stad...

 • 21:00
  8 nov 2017
  film

  O homem das multidões

  Cao Guimarães en Marcelo Gomes, 2013

  Visueel betoverend portret van twee eenzame stadsbewoners in Belo Horizonte, de geboortestad van Cao...

donderdag, 9 nov 2017

 • 19:30
  9 nov 2017
  film

  Mekong Hotel

  Apichatpong Weerasethakul, TH 2012

  Visuele collage rond een spookachtig hotel in de buurt van de Mekong-rivier in het noordoosten van...

zaterdag, 11 nov 2017

 • 17:00
  11 nov 2017
  film

  Cemetery of Splendour

  Apichatpong Weerasethakul , TH/GB/FR/DE/MY 2015

  In een dorpje langs de Mekong-rivier verblijven 27 soldaten in een geïmproviseerd hospitaal. Ze lijden...

zondag, 12 nov 2017

 • 19:00
  12 nov 2017
  film

  Ex-Isto

  Cao Guimarães, BR 2010

  Wat als René Descartes naar Brazilië was gereisd? In dit fictieve verhaal wordt de grote filosoof in...

woensdag, 15 nov 2017

 • 17:00
  15 nov 2017
  film

  Railway Sleepers

  Sompot Chidgasornpongse, TH 2016

  Een treinreis langs de rand van moderniteit en nostalgie. De Thaise regisseur uit de school van...

 • 19:00
  15 nov 2017
  film

  Rua de mão dupla

  Cao Guimarães, BR 2002

  Regisseur Cao Guimarães vroeg twee mensen die elkaar niet kenden een etmaal lang hun huizen te ruilen...

woensdag, 29 nov 2017

 • 17:00
  29 nov 2017
  film

  Otto

  Cao Guimarães, BR 2012

  Cao Guimarães volgt op intuïtieve wijze de zwangerschap van zijn vrouw en de geboorte van zijn zoon....

Volledig aanbod

 

  

Van A tot Z