Let op: deze tentoonstelling is geweest. Bekijk de actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories

Master of Light – Robby Müller

Tentoonstelling
4 juni t/m 4 september 2016

Deze zomer presenteert EYE de tentoonstelling Master of Light - Robby Müller: Cinematographer of Wim Wenders, Jim Jarmusch, Lars von Trier and Steve McQueen. Müller is internationaal gelauwerd om zijn vaak baanbrekende camerawerk en virtuoze lichtbehandeling. Voor deze grote tentoonstelling stelt Nederlands beroemdste cinematograaf Robby Müller zijn persoonlijke archief beschikbaar. In aanvulling op de tentoonstelling is een groot aantal van Müllers films te zien en werpen kenners en medewerkers van zijn films hun licht op zijn werk.

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Björk dansend in een fabriek, Johnny Depp die in een kano de zee op drijft en Nastassja Kinski in haar felrode trui: cameraman Robby Müller is verantwoordelijk voor vele memorabele filmshots uit moderne klassiekers als Breaking the Waves, Dancer in the Dark, Dead Man, Down by Law, Barfly, 24 Hour Party People en Paris, Texas. De expositie toont op grote projecties het visuele vernuft en de emotionele gelaagdheid van Müllers beelden, aangevuld met materiaal uit zijn persoonlijke archief. Wim Wenders, Lars von Trier en Jim Jarmusch worden geïnterviewd over hun samenwerking met Müller en kiezen een aantal typische Müller-scènes.

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Müllers persoonlijke archief bestaat uit talloze videotapes waarin hij op dagboekachtige wijze zijn leven vastlegt. Naast dit bewegende beeld bevat Müllers archief ook tientallen prachtige polaroid-foto’s, brieven en notities van de regisseurs waar hij mee samenwerkte, originele scenario’s en setfoto’s.

Bij de tentoonstelling is een uitgebreid zaalprogramma georganiseerd met lezingen en filmvertoningen. Ook verschijnen er twee kleine publicaties in een kartonnen box over Robby Müllers Polaroids: Interiors en Exteriors.

Robby Müllers camera in EYE overdondert…rijke en doelgerichte duik in het oeuvre…helder afgebakende blik op het werk van ’s lands invloedrijkste cameraman symboliseert tevens een zeldzaam bloeiende periode in de filmgeschiedenis…scherpe focus… (***** De Volkskrant)

…glorieus: na Master of Light besef je pas echt wat er zo uniek is aan Müllers improvisatie met licht en beweging…Ga kijken… (***** NRC Handelsblad) 

 …briljante cameraman…goed geselecteerde fragmenten…terechte lof, voor een virtuoze vakman… (Het Parool)

In samenwerking met de Groene Amsterdammer is er een speciale uitgave uitgebracht over Robby Müller. Deze special is hier gratis te downloaden.

publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnen er twee kleine publicaties in een kartonnen box over Robby Müllers Polaroids: Interiors en Exteriors. Met essays van Bianca Stigter, vormgegeven door Mevis & Van Deursen, uitgegeven door EYE in samenwerking met Verlag der Buchhandlung Walther König, Keulen en Annet Gelink Galerie, Amsterdam.

films, talks & events

“Robby Müller heeft geen herkenbare stijl, toch voel je een ongrijpbare flair, een soort melancholie of nostalgie. Vergelijk cameralieden met songwriters. Een zanger herken je meteen, een songwriter minder snel” (Hoyte van Hoytema, cameraman van Let the Right One In, Spectre en Interstellar)

Ook in de filmzalen is er veel aandacht voor de films die Robby Müller draaide met ‘de grote drie’: Wenders, Von Trier en Jarmusch. De kern van zijn oeuvre ligt in verwantschap: “Ik zoek zorgvuldig uit wie een geestverwant kan zijn”. Wenders was zo’n soulmate, in de jaren 70 en 80 draaide Müller bijna al zijn films. De vroege films van Wenders zijn recentelijk gerestaureerd en zijn voor het eerst sinds jaren weer te zien in Nederland. Ook iseen aantal van Müllers minder bekende producties te zien, zoals Die linkshändige Frau, Saint Jack en de korte films die hij in de jaren zestig in Nederland draaide. Verschillende voorstellingen worden ingeleid door medewerkers van zijn films en kenners van zijn werk.

Let op: Deze tentoonstelling liep van 4 juni tot en met 4 september 2016

A Tale of Hidden Histories

Chia-Wei HSU, Drones, Frosted Bats and the Testimony of the Deceased, four-channel video installation, 3’40 ~ 8’40’’, 2017 © Chia-Wei HSU

lees alles over onze actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories

  • Foto: Hans Wilschut

  • Foto:Hans Wilschut

  • Dead Man (1995), Jim Jarmusch

  • Der amerikanische Freund (1977), Wim Wenders

  • Robby Müller - Santa Fe New Mexico (1985), Polaroid camera SX-70, courtesy Annet Gelink Gallery

  • Robby Müller - Baywater Hotel, during Down by Law, New Orleans (1985), Polaroid 600, courtesy Annet Gelink Gallery

Volledig aanbod

Van A tot Z

Let op: deze tentoonstelling is geweest. Bekijk de actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories