Let op: deze tentoonstelling is geweest. Bekijk de actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories

Oskar Fischinger (1900-1967)

Experiments in Cinematic Abstraction
Tentoonstelling
16 december 2012 t/m 17 maart 2013

In samenwerking met het Center for Visual Music presenteerde EYE een tentoonstelling over Oskar Fischinger (1900-1967). De Duits-Amerikaanse avant-gardefilmer maakte korte films die van grote invloed zijn geweest op de ontwikkeling van de animatiefilm en nog altijd een inspratiebron zijn voor kunstenaars en ontwerpers. De tentoonstelling vestigde ook de aandacht op Fischingers vroegste experimenten en uitvindingen zoals de wax slicing machine.

‘De Tovenaar van Friedrichstrasse’

Oskar Fischinger startte zijn loopbaan in München en werkte vervolgens in Berlijn. Door zijn baanbrekende uitvindingen en experimenten met projectie, kleur en animatie kreeg hij de bijnaam ‘de Tovenaar van Friedrichstrasse’. Vanaf 1936 werkte hij korte tijd in opdracht in Hollywood, maar hij verkoos toch de vrijheid van het kunstenaarschap. Fischingers werk inspireert nog altijd makers van computergraphics, animatiefilms en visual effects.

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

Nooit eerder vertoonde animatietekeningen
De tentoonstelling omvatte veel van Oskar Fischingers films en nooit eerder getoonde animation drawings. Deze animatietekeningen gebruikte hij om zijn animatiefilms beeldje voor beeldje op te nemen. Er waren ook schilderijen, geannoteerde muziekscores, foto's en documenten te zien.

Extra workshops op de laatste dag
EYE organiseerde animatieworkshops bij de tentoonstelling en verdiende daarmee in februari de eretitel Museum van de Maand.

Let op: Deze tentoonstelling liep van 16 december 2012 tot en met 17 maart 2013

A Tale of Hidden Histories

Chia-Wei HSU, Drones, Frosted Bats and the Testimony of the Deceased, four-channel video installation, 3’40 ~ 8’40’’, 2017 © Chia-Wei HSU

lees alles over onze actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories

De Amerikaanse pers over Oskar Fischinger

John Canemaker, New York Times
'Decades before computer graphics, before music videos, even before "Fantasia" (the 1940 version), there were the abstract animated films of Oskar Fischinger (1900-1967), master of "absolute" or nonobjective filmmaking. He was cinema's Kandinsky, an animator who, beginning in the 1920's in Germany, created exquisite "visual music" using geometric patterns and shapes choreographed tightly to classical music and jazz.'

Variety
'Masterworks of pure non-figurative, cinematic expression.'

Publicatie

Bij de tentoonstelling verscheen een rijk geïllustreerde monografie over Fischinger. Het is het eerste grote overzichtswerk waarin aandacht wordt besteed aan de positionering van zijn werk binnen de internationale avant-garde, aan animatie, muziek, schilderkunst, Hollywood, en zijn invloed op filmmakers, kunstenaars en animatie-filmmakers van nu.

Daarnaast bevat het boek nooit eerder gepubliceerde documenten, zoals correspondentie met andere kunstenaars en filmmakers, musici, essays van Fischinger zelf en worden een filmografie, bio- en bibliografie opgenomen. Prijs: € 29,95.

Oskar Fischinger (1900-1967): Experiments in Cinematic Abstraction kwam tot stand in samenwerking met het Center for Visual Music in Los Angeles. Bekijk beelden op Vimeo.

Winnaar Visual Sound Contest

EYE organiseerde tijdens de expositie een wedstrijd waarin aan studenten van kunstopleidingen werd gevraagd om een animatiefilmpje te maken; een ‘Visual Sound’.  Tijdens deze ‘Visual Sound Contest’ hebben de studenten zich laten inspireren door het werk van Oskar Fischinger.

Lon Doekes is uiteindelijk de gelukkige winnaar geworden. Stijlelementen van de werken van  Fischinger kwamen duidelijk naar voren in de animatie van Lon Doekes, maar toch is de signatuur van de maker door de organisch bewegende beelden duidelijk te zien, aldus de jury. Hier is haar animatie te zien. De website van Lon Doekes is www.degeledeur.nl.

Let op: deze tentoonstelling is geweest. Bekijk de actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories