Let op: deze tentoonstelling is geweest. Bekijk de actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories

Péter Forgács – Sluimerend vuur

Tentoonstelling
5 oktober t/m 1 december 2013

De expositieruimte van EYE is van 5 oktober t/m 1 december 2013 geheel gewijd aan het nieuwste werk van filmmaker/kunstenaar Péter Forgács. Voor Sluimerend Vuur, zijn vertelling over het leven in Nederlands-Indië, plaatste Forgács zestien grote schermen in de ruimte, ieder voorzien van eigen soundtrack.

De installatie over Nederlands koloniale geschiedenis ontlokt enthousiaste reacties. 'Forgács private en brutale blik op de nadagen van Nederlands-Indië is een huzarenstuk', schreef de Volkskrant.

Op basis van de rijke collectie homemovies in EYE verhaalt Forgács (Boedapest, 1950) over het dagelijks leven in Nederlands-Indië tijdens de bloeitijd van de kolonie. Samen met citaten uit brieven laten de films het dagelijks leven van de Europeanen in de voormalige kolonie in volle glorie zien: de etiquette, de bijna vergeten tradities, het familieleven, de geuren en kleuren. Sluimerend vuur voegt zo een nieuwe laag toe aan de geschiedschrijving over Nederlands-Indië. Forgács: 'Ik stel mijn films samen als muziekstukken. Ik componeer met het gevonden materiaal. Het zijn persoonlijke interpretaties van de geschiedenis, geen objectiviteit nastrevende documentaires.'

Let op: Deze tentoonstelling liep van 5 oktober tot en met 1 december 2013

A Tale of Hidden Histories

Chia-Wei HSU, Drones, Frosted Bats and the Testimony of the Deceased, four-channel video installation, 3’40 ~ 8’40’’, 2017 © Chia-Wei HSU

lees alles over onze actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories


Sluimerend Vuur
Foundfootage-filmmaker Péter Forgács putte uit EYE’s rijke homemoviecollectie uit Nederlands-Indië, bewerkte de amateurbeelden en voorzag ze van citaten uit brieven uit de collectie van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) in Leiden. Bezoekers lopen door zeven sferen, opgebouwd uit zestien grote schermen met projecties. Samen geven ze een bijzonder, rijk beeld van het leven van alledag. Controversiële onderwerpen gaat Forgács niet uit de weg. We zien gelukkige momenten: verjaardagen, feesten, familie-uitjes, een bezoek aan een inlands dorp, winkels, scholen; de omgang van de Nederlanders met bedienden komt ook in beeld, door citaten uit brieven in de juiste context geplaatst. Zo wordt de ingewikkelde sociale structuur in de kolonie helder.

Over Péter Forgács

De Hongaarse filmmaker Péter Forgács (Boedapest, 1950) is een van de meest vooraanstaande found footage-filmmakers. Hij werd vooral bekend door de manier waarop hij nieuw werk compileert uit amateurfilms. Forgács creëerde een eigen genre dat historische gebeurtenissen in nieuw perspectief plaatst. Zijn eigenzinnige bewerkingen van authentieke familie- en amateurfilms, zoals onder meer in de serie Private Hungary (1988-2008), werden door een criticus eens omschreven als een mengeling van ‘antropologie, theater, documentaire en dagboek’. In 2007 ontving Forgács de Erasmusprijs voor zijn bijdrage aan ‘de cultuur en het historisch bewustzijn in Europa’. Inmiddels heeft hij bijna veertig films op zijn naam staan, waaronder De maalstroom, ‘Angelos’ Film, Miss Universe 1929, El perro negro en drie grote installaties.

Sluimerend Vuur is een Lumen Film-productie in coproductie met EYE en wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, VSB fonds, SNS REAAL Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de European Cultural Foundation / Doc Next Network en Stichting Democratie en Media.

Let op: deze tentoonstelling is geweest. Bekijk de actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories