Let op: deze tentoonstelling is geweest. Bekijk de actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories

The Quay Brothers’ Universum

Tentoonstelling
15 december 2013 t/m 10 maart 2014

Van 15 december 2013 tot en met 9 maart 2014 was in EYE een grote tentoonstelling over het bijzondere werk van de Amerikaanse gebroeders Quay te zien. Deze eeneiige tweeling bouwt aan een raadselachtig en duister oeuvre van animatiefilms, tekeningen en muziekensceneringen.

Hun films werden getoond te midden van bijzondere inspiratiebronnen zoals artefacten uit wetenschappelijke verzamelingen, rariteitenkabinetten en vroeg-twintigste-eeuwse tekeningen van psychiatrische patiënten.

Het universum van de Quays is gevuld met wonderbaarlijke scenario’s over leven en dood. De films zitten vol literaire referenties, zoals Street of Crocodiles (1986), door Terry Gilliam uitgekozen als een van de tien beste animatiefilms ooit. Als alchemisten blazen de Quays hun verzamelde curiositeiten en dode materialen nieuw leven in.

De tentoonstelling presenteerde het universum van de gebroeders Quay, dat naast de films bestaat uit kleine installaties en decors – Dormitorium genaamd – waarin de sets zijn opgesteld waarmee de films zijn gemaakt. Deze sets zijn vaak minutieus samengesteld uit gebruikte en doorleefde voorwerpen.

Om deze video te bekijken moet je cookies accepteren klik hier

De Quays leggen een grote interesse aan de dag voor met name de Midden- en Oost-Europese cultuur van de afgelopen eeuw: Poolse, Russische en Tsjechische animatiefilmers zoals Walerian Borowczyk, Ladislas Starewicz en Jan Švankmajer, maar ook schrijvers zoals Franz Kafka, Bruno Schulz en de Zwitser Robert Walser.

Al deze invloeden verwerken de gebroeders Quay vanaf 1979 in eigenzinnige animatiefilms, waarvoor zij de decors maken, de personages verzinnen, de figuren maken, de semi-mechanische bewegingen ontwikkelen, het licht en het camerawerk doen, de montage: kortom waarin zij alles zelf doen. Ook zijn ze samenwerkingen aangegaan met choreografen en componisten om theater-, dans- en operaprojecten te ontwikkelen.

Let op: Deze tentoonstelling liep van 15 december 2013 tot en met 10 maart 2014

A Tale of Hidden Histories

Chia-Wei HSU, Drones, Frosted Bats and the Testimony of the Deceased, four-channel video installation, 3’40 ~ 8’40’’, 2017 © Chia-Wei HSU

lees alles over onze actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories

over de tentoonstelling

EYE is het eerste museum in Europa dat uitgebreid aandacht heeft besteed aan het universum van de gebroeders Quays. Naast korte films en filmfragmenten bestond de tentoonstelling uit tekeningen, de zogenaamde “Black Drawings”, prachtige sculpturale decors en overig materiaal uit de Quay-studio’s. In de tentoonstelling in EYE was niet alleen het werk van de gebroeders Quay zelf te zien, maar werd ook rijkelijk geput uit door hen gebruikte inspiratiebronnen uit de film, literatuur, muziek en grafische vormgeving.

Medische apparaten werden getoond naast Poolse affiches, oude Oost-Europese animatiefilms, tekeningen van Bruno Schulz en geesteszieken en objecten uit de anatomie- en pathologieverzameling van Sir Henry Wellcome uit Londen. Naast artefacten uit wetenschappelijke verzamelingen en rariteitenkabinetten waren ook literaire documenten te zien.

publicatie

Bij de tentoonstelling is de publicatie The Quay Brothers' Universum verschenen, uitgegeven door EYE en gedistribueerd door nai010 publishers. €19,50.

Let op: deze tentoonstelling is geweest. Bekijk de actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories