n.b.: zaterdag 27 april (Koningsdag) is Eye de hele dag gesloten

Let op: Deze tentoonstelling wordt verwacht. Bekijk de actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories

Verwacht in 2019

Tentoonstelling
3 juni t/m 31 december 2019
William Kentridge, 10 Drawings for Projection - Tide Table (2003)

William Kentridge (3 juni – 1 september 2019)

Tentoonstelling rond de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge. Te zien zijn de tien belangrijke kunstwerken die Kentridge in 2015 schonk aan Eye. De schenking betreft 10 Drawings for Projection (1989-2011), waarmee Kentridge in de jaren ’90 voor het eerst doorbrak in de internationale kunstwereld. De genereuze schenking van William Kentridge volgde op de tentoonstelling William Kentridge – If We Ever Get to Heaven, die plaatsvond van 25 april t/m 30 augustus 2015 in Eye.

De Drawings for Projection zijn korte films bestaande uit tientallen houtskooltekeningen waarin Kentridge stukken toevoegt, uitwist en weer overtekent. De eerste film uit deze serie maakte hij al in 1989, de laatste in 2011. De films geven niet alleen een dieper inzicht in het oeuvre van William Kentridge, maar ook in het leven in Zuid-Afrika na de afschaffing van de Apartheid. Losjes opgebouwd rond twee hoofdpersonages - Soho Eckstein, projectontwikkelaar, en Felix Teitlebaum, die veel weg heeft van de kunstenaar zelf - tonen de werken op een intrigerende manier de problemen, dilemma’s en schoonheid van een nog steeds verscheurd land.

  • William Kentridge, 10 Drawings for Projection - Tide Table (2003)

  • William Kentridge, 10 Drawings for Projection - Tide Table (2003)

Let op: deze tentoonstelling wordt verwacht van 3 juni tot en met 31 december 2019

A Tale of Hidden Histories

Chia-Wei HSU, Drones, Frosted Bats and the Testimony of the Deceased, four-channel video installation, 3’40 ~ 8’40’’, 2017 © Chia-Wei HSU

lees alles over onze actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories

rondleidingen William Kentridge

Op zondag 9 juni, 23 juni, 14 juli, 28 juli, 11 augustus, 25 augustus en 1 september  wordt tussen 14:00 en 15:00 een rondleiding georganiseerd door de William Kentridge tentoonstelling.

U kunt de rondleiding volgen met een entreekaartje voor die dag. Startpunt is de ingang van de tentoonstelling.

Andrei Tarkovski (najaar 2019)

De Russische filmer-mysticus Andrei Tarkovski (Solaris, Stalker, Nostalghia) vond dat kunst de zin van het leven zou moeten verklaren. Buiten het knellend keurslijf van de sociaal-realistische Sovjetcinema om schiep Tarkovski (1932–1986) een eigenzinnig oeuvre, waarin hij het menselijk bestaan schetst als een spirituele zoektocht. In zijn werk lopen dromen, herinneringen, heden en verleden door elkaar. In de overzichtstentoonstelling in Eye worden groot geprojecteerde fragmenten uit zijn films gepresenteerd. Ook is niet eerder getoond materiaal uit Tarkovski’s privé-archief te zien. De tentoonstelling wordt omlijst met een uitgebreid programma in de filmzalen met films, talks en events. Ook heeft Eye de distributierechten van enkele films van Tarkovski.

  • Andrei Tarkovski, Stalker (1979)

Francis Alÿs (winter 2019-2020)

Solo-tentoonstelling van kunstenaar/filmmaker Francis Alÿs is de winnaar van de vierde Eye Art & Film Prize. Alÿs (België, 1959), opgeleid als architect en sinds 1986 woonachtig in Mexico-Stad, begon tijdens zijn vele wandelingen het dagelijkse leven in de stad vast te leggen. Alÿs maakt gebruik van een uitgesproken poëtische en fantasierijke sensitiviteit om politieke en sociale realiteiten – zoals nationale grenzen en conflictgebieden – te observeren en te bevragen. Als een van de belangrijkste kunstenaars van zijn generatie heeft Alÿs een complex en divers oeuvre opgebouwd dat video, schilderen, performance, tekenen en fotografie omvat.

  • Francis Alÿs, Reel/Unreel, 2011

Let op: Deze tentoonstelling wordt verwacht. Bekijk de actuele tentoonstelling A Tale of Hidden Histories