Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
Thema

A Tribute to Spike Lee

Onderdeel van de Black Achievement Month in oktober

EYE vertoont drie films van Spike Lee als onderdeel van het festival Black Achievement Month, dat voor de tweede keer wordt gehouden. Te zien zijn de klassiekers She's Gotta Have It en Malcolm X en het ondergewaardeerde Clockers.

Spike Lee is een Amerikaanse regisseur, producent, schrijver en acteur. Na zijn - ook in Nederland uitgebrachte - eindexamenfilm Joe's Bedstuy Barber Shop: We Cut Heads (1983) - regisseerde hij meer dan vijftig speelfilms, documentaires, korte films en videoclips. De sociaal bewogen films van Lee leiden niet zelden tot controverse; de regisseur neemt geen blad voor de mond: kwesties als racisme, etnische spanningen, de (dubieuze) rol van de media en de Amerikaanse bende- en drugsoorlogen zijn enkele van de thema's in Lee's werk.

EYE vertoont de biopic Malcolm X (1992), het levensverhaal van de Afrikaans-Amerikaanse activist, moslim en woordvoerder van de Nation of Islam. Op het programma staat ook Lee's speelfilmdebuut She's Gotta Have It (1986), een klassieker die door de regisseur wordt bewerkt tot een tv-serie voor Netflix. De eerder aangekondigde voorstelling van Chi-Raq is wegens een rechtenkwestie komen te vervallen.

De Spike Lee Tribute is onderdeel van de Black Achievement Month. Dit programma belicht de bijzondere bijdrage van mensen uit de Afrikaanse diaspora aan de Nederlandse samenleving; de evenementen vinden plaats in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Zie ook www.blackachievementmonth.nl.