Thema

Cinerama Adventure

2 maart t/m 10 maart

Spannende achtbaanritten die je doen duizelen, spectaculaire opnamen van verre landen, met een vliegtuig over de Grand Canyon scheren: EYE Filmmuseum wekt de sensatie van de breedbeeldvoorstelling tot leven in een programma met unieke vondsten en toelichting door Cinerama-kenners David Strohmaier en Randy Gitsch. De filmrestaurators deden een bijzondere vondst in een Hollywood-kluis en komen naar EYE om te praten over het roemrijke verleden van de breedbeeldfilm.

Cinerama Adventure toont de verbazingwekkende geschiedenis van Cinerama. De extreme breedbeeldfilms, opgenomen met drie camera's en vertoond met drie projectoren op een licht gebogen scherm, kregen miljoenen Amerikaanse bioscoopbezoekers op het puntje van hun stoel.

middenin de actie

De populaire Cinerama-films haalden in de jaren vijftig en zestig bijna altijd de Top Tien van de beste bezochte films van het jaar. Vaak waren het documentaires in de vorm van een spectaculaire wereldreis, spannende achtbaanritten en andere ‘bigger than life’ ervaringen die het publiek het gevoel gaven midden in de actie te zitten.

obscure kluis

Veel van de films raakten na het verdwijnen van de Cinerama-bioscopen, zo’n 35 jaar geleden, in de vergetelheid. Dankzij de inspanningen van filmarchivarissen en -restaurators David Strohmaier (Disney, Warner Brothers, 20th Century Fox) en Randy Gitsch (RKO Studio Archives, PRO-TEK Vaults, Association of Moving Image Archivists) komt deze spectaculaire filmgeschiedenis binnen handbereik. De twee vonden in een obscure Hollywood-kluis een ware schat aan verloren gewaande Cinerama-producties en zetten zich aan het herstelwerk.

Strohmaier en Gitsch zullen de voorstellingen in EYE inleiden en ingaan op het bijzondere Cinerama-proces. De voorstellingen hebben een pauze van 15 minuten en en hebben evenals de Cinerama-voorstellingen destijds ouverture-, pauze- en finalemuziek. De zeven digitaal gerestaureerde films die EYE vertoont, zijn gevormd volgens het smilebox-proces, waarin het beeld is gebogen alsof het een Cinerama-doek is.

Agenda

vrijdag, 2 mrt 2018

 • 19:00
  2 mrt 2018
  film

  Cinerama Adventure

  David Strohmaier, US 2002

  Wervelende documentaire over de verbazingwekkende geschiedenis van...

zaterdag, 3 mrt 2018

 • 13:30
  3 mrt 2018
  film

  This is Cinerama

  Robert L Bendick, US 1952

  Op en neer in de achtbaan van Coney Island, onder bruggen doorvliegen en over bergtoppen scheren...

 • 18:45
  3 mrt 2018
  film

  Cinerama Holiday

  Robert L Bendick, Phillipe De Lacy, US 1955

  Adembenemend kleurrijke breedbeeldklassieker neemt je...

zondag, 4 mrt 2018

 • 10:30
  4 mrt 2018
  film

  Seven Wonders of the World

  Tay Garnet, US 1955

  Spectaculaire reis langs de zeven wereldwonderen in extreem breed...

 • 16:15
  4 mrt 2018
  film

  Windjammer

  Bill Colleran, Louis deRochemont III , 1958

  Come onboard the magnificent Norwegian square-rigger as it sails its spectacular 17,500 mile journey,...

maandag, 5 mrt 2018

zaterdag, 10 mrt 2018

 • 13:15
  10 mrt 2018
  film

  How the West Was Won

  John Ford, Henry Hathaway, George Marshall, Richard Thorpe, US 1962

  De eerste en enige speelfilm opgenomen in  breedbeeld Cinerama - over de ontginning van het Wilde...

Volledig aanbod

Van A tot Z