Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
Thema

De films van Ed van der Elsken – De verliefde camera

Vanaf 4 februari

Naar aanleiding van het retrospectief over Ed van der Elsken (1925-1990) in het Stedelijk Museum presenteert EYE een programma over het filmwerk van de beroemde straatfotograaf. Van der Elsken reisde de hele wereld af en verwierf faam als portrettist van het onopgesmukte leven, van Parijs tot Tokio, van de polder bij Edam tot de ijsvlaktes van Groenland.

meer info

Voor de maker van fotoboeken als Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés , Sweet Life en Eye love you waren filmen en fotograferen nauw verbonden. De manier waarop Van der Elsken zijn foto’s monteerde maakte dat duidelijk: voor de lay-out van de pagina’s maakte hij gebruik van filmische middelen als flashback en wisselende camerastandpunten; de films werden vaak tegelijkertijd met een foto-opdracht gedraaid.

De filmende fotograaf en fotograferende filmer: in beide media was de persoon Van der Elsken indringend aanwezig; fotograferen en filmen waren bij Van der Elsken instrumenten om het leven te verhevigen, je onderwerp uit de tent te lokken, middel tot zelfexpressie, tot participatie en contact met anderen. In die vitalistische verkenningstocht werden geliefden, kinderen, kennissen, kunstenaars en mensen van de straat, van Parijs tot Tokio, van Edam tot Calcutta dwingend-charmant meegetrokken.  

De films zijn grotendeels afkomstig uit de EYE-collectie en voor vertoning gedigitaliseerd. Het programma komt tot stand in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam. Ed van der Elsken - De verliefde camera is tot eind mei te zien in Amsterdam en daarna in het Jeu de Paume, Parijs en de Fundación Mapfre in Madrid.

Volledig aanbod

Van A tot Z