Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
Thema

De Grote Oorlog in de film

24 februari tot en met 30 maart

EYE herdenkt de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) dit jaar met verschillende activiteiten. In vervolg op het programma dat EYE in november jl. organiseerde in samenwerking met het IDFA (‘Moving Tales from the Trenches’), wordt in maart aandacht besteed aan de verbeelding van de Eerste Wereldoorlog in de fictiefilm.

In ‘De Grote Oorlog in de film’ worden speelfilms vertoond uit landen die deelnamen aan WO I of met de gevolgen daarvan werden geconfronteerd, zoals het neutrale Nederland. In lezingen en inleidingen wordt ingegaan op de vraag hoe een van de bloedigste oorlogen uit de geschiedenis werd verbeeld in de cinema van de twintigste eeuw en het effect van deze films op de collectieve herinnering hiervan. De lezingen worden verzorgd door onder andere David Barnouw (NIOD), Ivo Blom (Vrije Universiteit), Bernadette Kester (Erasmus Universiteit), Solange Leibovici en Carlos Reijnen (Universiteit van Amsterdam). 

Het programma omvat bekende klassiekers zoals All Quiet on the Western Front (Lewis Milestone, 1930), La grande illusion (Jean Renoir, 1937) en Gallipoli (Peter Weir, 1981), maar ook zelden vertoonde producties uit Polen, Tsjechoslowakije en de Sovjet-Unie. EYE werkt in dit programma samen met EUNIC Netherlands, waardoor het mogelijk werd een aantal bijzondere Europese films over de Eerste Wereldoorlog te importeren. Uit de collectie van EYE is onder andere afkomstig de recent gerestaureerde Deense stille film Mit faedreland, min kaerlighed (Through the enemy’s lines, 1915), die haar wereldpremière beleeft op 30 maart tijdens het festival Celebrate Cinema.

Materiaal uit de Eerste Wereldoorlog-collectie van EYE is ook online te zien; EYE leverde meer dan 100 uur gedigitaliseerd materiaal aan de website EFG1914, een grootschalig initiatief van Europese filmarchieven om historische opnamen en filmgerelateerd materiaal van de Eerste Wereldoorlog via het internet publiek toegankelijk te maken (EFG1914.eu). Clips van dat materiaal zullen ook in de lezingen in EYE worden verwerkt en als voorfilms terugkeren in het programma.

Films uit de WO I-collectie van EYE zijn in 2014 wereldwijd ook in cinematheken en op festivals te zien, met als hoogtepunt de vertoning van de EYE-restauratie van J’accuse (Abel Gance, Frankrijk 1919) op 8 november in Salle Pleyel in Parijs, als onderdeel van het Franse herdenkingsjaar en in aanwezigheid van President Hollande. In EYE werd de film op 2 november vertoond in de serie Cinema Concerten.

Volledig aanbod