Salomé
Thema

Eye in het Muziekgebouw

Grensverleggende hoogtepunten van de stille film

Ze zijn net zo opzwepend, ontroerend, dreigend, verrassend en meeslepend als de filmklassiekers in deze serie: de nieuwe muzikale composities die erbij klinken. Dit seizoen vertoont het Muziekgebouw samen met Eye Filmmuseum vier producties die garant staan voor een zinderende voorstelling. 

Van hoogwaardig melodrama tot vernieuwende beeldpoëzie. In het laatste decennium van de zwijgende cinema gaan kunstzinnig meesterschap en experimenteerdrift hand in hand. Dit seizoen vertoont het Muziekgebouw samen met Eye vier klassieke films voorzien van nieuwe scores. Composities die net als de films met vakmanschap en creatieve durf zijn gemaakt.

In de jaren twintig van de vorige eeuw werd film een volwassen kunstdiscipline. Op diverse plaatsen in de wereld ontstonden karakteristieke eigen stromingen. Die verschillende benaderingen van de filmkunst hoor je terug in de nieuwe composities voor de films uit deze serie.

Zo is het Metropole Orkest het uitgelezen gezelschap om een klassiek Amerikaans melodrama te voorzien van meeslepende begeleiding  en versterkt het solo saxgeluid van BL!INDMAN perfect de hoogstpersoonlijke wereld van de Franse impressionistische cinema. De onconventionele klankkleur van het vierkoppige Revue Blanche vloeit naadloos samen met experimentele beeldpoëzie uit Japan en het pianospel van Olga Pashchenko maakt de beleving van het fantasierijke Duitse expressionisme nóg intenser.

Agenda

zaterdag, 25 apr 2020

 • 20:15
  25 apr 2020
  A Page of Madness
  film en muziek

  Eye in het Muziekgebouw: A Page of Madness

  Teinosuke Kinugasa, JP 1926

  Vervormende beeldeffecten en desoriënterende camerabewegingen: A Page of Madness is zó avant-...

  deze voorstelling vindt plaats in het Muziekgebouw

Volledig aanbod

Van A tot Z