Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
Thema

Filmprogramma Locus: Apichatpong Weerasethakul – Cao Guimarães

16 september - 3 december 2017

Vanaf 16 september organiseert EYE een grote tentoonstelling met filmprogramma over het werk van twee prominente filmkunstenaars: Apichatpong Weerasethakul (Bangkok, Thailand, 1970) en Cao Guimarães (Belo Horizonte, Brazilië, 1965). Met hun gelauwerde werk roepen ze een wereld op waarin droom, zintuiglijke ervaring en werkelijkheid samenkomen. Ze nodigen de bezoeker uit om de rationele blik en ons eigen gestructureerde leven even los te laten.

De Thaise kunstenaar Apichatpong Weerasethakul is bekend om zijn dromerige, zintuiglijke speelfilms. Ook maakt hij video-installaties, foto’s en experimentele documentaires die de grenzen van de cinema overstijgen. De Braziliaanse kunstenaar Cao Guimarães is vooral bekend om zijn korte films en video-installaties, maar maakt ook bijzondere speelfilms en fotowerken.

Beide kunstenaars zijn sterk geworteld in hun lokale situatie. Weerasethakul en Guimarães laten zich inspireren door de landschappen, de verhalen, de geschiedenis en de sociaal-politieke omstandigheden in hun land, terwijl de werken tegelijkertijd de herinnering, tijd, vriendschap en menselijke waardigheid aan de orde stellen. 

Guimarães en Weerasethakul zijn geestverwante kunstenaars wier werk begint bij het gewone, dagelijkse leven dat overal om ons heen is, maar een bijzonder oog vereist, een getrainde blik, om de schoonheid, de kleuren, de ritmes, het licht, de geluiden en de geuren ervan te ontdekken. Beide kunstenaars hebben een humane blik en maken kunstwerken die het ‘gewone’ optillen tot een ander niveau. Hun werk roept een zintuiglijke wereld op waarin de beschouwer wordt uitgenodigd zich onder te dompelen en los te komen van de eendimensionale, vaak rationele zienswijze.

Locus: Apichatpong Weerasethakul - Cao Guimarães wordt ondersteund door Ammodo, instituut voor kunst en wetenschap.

Primitive is in opdracht van Haus der Kunst, München ontwikkeld, tezamen met FACT (Foundation for Art and Creative Technology), Liverpool en Animate Projects, Londen. Geproduceerd door Illuminations Films en Kick the Machine Films.

Volledig aanbod